Razvijen je prototip baterije koja se napuni za par sekundi i traje nedjelju dana

Dodajte komentar

 

Važno otkriće naučnika američkog Univerity of Central Florida (UFC) moglo bi konačno otkloniti glavnu gnjavažu kada su u pitanju mobilni telefoni – (pre)kratko trajanje baterije, piše Engadget.

Prema rezultatima istraživanja, objavljenima u naučnom časopisu ASCNano, naučnici Nanotehnološkog centra UFC-a razvili su prototip baterije koja će raditi kao nova i nakon 30 hiljada punjenja. Još bolje, s jednim punjenjem baterija bi trebale da izdrže i do nedjelju dana, a punjenje baterije trajaće nekoliko sekundi.

Za razliku od standardnih litijum-ionskih baterija koji se pune hemijskom reakcijom, punjenje baterije s tzv. superkondenzatorom baziranog na grafenu, gotovo je za nekoliko sekundi jer se elektricitet statički čuva na površini materijala. Iako je razvoj nove tehnologije još u ranoj fazi i daleko od komercijalizacije, zasad sve djeluje prilično obećavajuće.

Za superkondenzatore se već duže vrijeme zna, no već se nekoliko godina istražuje kako korištenjem nanomaterijala poboljšati superkondenzatore tako da mogu u potpunosti zamijeniti klasične baterije u elektronskim uređajima. Glavni je problem taj što bi za čuvanje dovoljnih količina energije, superkondenzator morao biti znatno veći od postojećih baterija.

capture

Uprkos brojnim najavama o revoluciji u razvoju baterija, od kojih uglavnom nije bilo ništa, ova tehnologija je izrazito važna jer ima masivni potencijal. U nekoj perspektivi, mogla bi omogućiti izdržljivije baterije za električne automobile, pametne telefone s kojima se bezbrižno možemo udaljiti od električnih utičnica i kućne uređaje za čuvanje električne energije koji bi drastično mogli smanjiti zavisnost od fosilnih goriva.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *