Norveškom Telenoru prijeti kazna od 100 miliona eura

Dodajte komentar

Norveškom telekomunikacionom operateru Telenoru prijeti kazna u visini od 100 miliona eura zbog zloupotrebe dominatne pozicije na tržištu, saopštile su norveške vlasti za zaštitu konkurencije.

Kompanija Telenor, čijih se 54 odsto nalazi u vlasništvu norveške države, optužena je za ometanje ulaska treće konkurentske mobilne mreže na tržište Norveške u periodu od 2010. do 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Kršenje Zakona o zabrani zloupotrebe dominanatne pozicije je veoma ozbiljno, što potvrduje i kazna od 906 miliona kruna (100 miliona eura)“, izjavio je generalni direktor norveške agencije za zaštitu konkurencije Lars Sorgard.

Norveška je jedna od rijetkih evropskih zemalja koja ima samo dvije telekomunikacione mreže – Telenor i švedsku Teliju.

Ulazak treće mreže je, kako poručuju iz te agencije, od ključnog značaja za povećanje konkurencije i garantovanje dobrih mobilnih usluga po najnižim mogućim cijenama.

Telenor je optužen i da je pristup svojoj mreži učinio preskupim, kao i za sklapanje ekskluzivnih ugovora sa četiri mobilna operatera, čime su umanjene šanse konkurencije u privlačenju klijenata.

Telenor ima rok do 1. marta 2017. godine da uloži žalbu.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *