Pregled štampe za 24. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Bjelasica rada sada dužna fondu Trend 287 hiljada eura

Privredni sud usvojio je tužbu Otvorenog investicionog fonda Trend prema kojem Bjelasica rada, na ime otkupa 104.419 (9,3 odsto ukupnog broja) akcija, treba da mu isplati 287.779 eura sa zakonskom zateznom kamatom, u roku od osam dana od pravosnažnosti presude.

EK: Oporavka ima, pazite na rizike

Predstavnici Evropske komisije (EK) pozitivno su ocijenili oporavak Crne Gore na malcroekonomskom planu i dodali da je potrebno dalje jačanje izvora ekonomskog rasta.

Više ne želi Luku i Montekargo

Kompanija Uniprom, kojom gazduje biznismen Veselin Pejović nije više zainteresovana za privatizaciju Luke Bar, ni Montekarga, potvrđeno je juče “Vijestima” iz te kompanije.

Dnevne novine

Raste broj nezaposlenih

U Crnoj Gori je ove sedmice, prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), 46.780 nezaposlenih, 1,6 odsto više nego prethodne.

Ne uvoditi vize Rusima

Interesovanje ruskog turističkog tržišta za Crnu Goru za narednu godinu je mnogo veće nego što je bilo ranijih, što će reći da politika i turizam ne idu jedno s drugim smatra predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović.

Za pet projektabiće izdvojeno 26 miliona eura

Kroz Operativni program za regionalni razvoj (20122013), koji su struktuirale crnogorske institucije, uz podršku eksperata Evropske unije, sa 26 miliona eura biće finansirano pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori iz oblasti saobraćaja i zaštite životne sredine.

Dan

Prvi blok neisplativ

Jedna u nizu nedoumica koja se našla u Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu drugog bloka Termoelektrane Pljevlja jeste informacija o tome kada će se i da li će se uopšte raditi ekološka sanacija prvog bloka, ocijenili su iz nevladine organizacije Grin houm.

Naložio formiranje poreske policije

Sistematizacija Poreske uprave, koja je predviđala formiranje sedam novih sektora, do kraja nedjelje će biti izmijenjena jer je resorni ministar Raško Konjević tražio da sektor poreske policije bude dio te institucije.

Erste kard preuzima Dajners klub

Ugovor o kupoprodaji poslovnih udjela između kompanija SKB Kapital iz Luksemburga i Erste kard kluba (EKK) sa sjedištem u Zagrebu, potpisan je u Beogradu, saopšteno je iz Erste banke.

Pobjeda

Nijesu se sastajali, a potrošili 36.347 eura

Vladin Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi u ovoj godini nije održao nijednu sjednicu, a za naknade je potrošio 36.347 od budžetom planiranih 43.561 euro navedeno je u izvještaju Državne revizorske institucije.

Budžet čeka novu vladu

Nacrt budžeta za narednu godinu još nije dostavljen Vladi, iako je rok istekao 31. oktobra ove godine. Po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Vladaje trebalo da proslijedi parlamentu prijedlog budžeta do 15. novembra.

Do kraja godine isplata 1.421 otpremnine

Fond rada će do kraja ove godine isplatiti svih 1.421 rješenje o otpremninama za 2014. i 2015. nakon što bude usvojen rebalans budžeta, kojim mu je opredijeljeno još 2,7 miliona eura. Iz budžeta za narednu godinu biće isplaćena sva rješenja donesena u 2016. čime će Fond postići potpunu ažurnost u isplati potraživanja kazao je u intervjuu za Pobjedu direktor Fonda rada Kemal Đečević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *