CB Turske se suprostavila Erdoganu i podigla kamate

Dodajte komentar

Centralna banka Turske podigla je danas referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, suprostavivši se tako pozivu predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da pojeftini kreditiranje.

Banka je jednonedjeljnu repo stopu povećala na 8,0 odsto sa 7,5 procenata, što je prvi put za tri godine da je podigla troškove zaduživanja. Centralna banka je povećala kamatnu stopu na odobrenje prekonoćnih pozajmica na 8,5 odsto sa 8,25 odsto, dok je kamatu po kojoj se zadužuje zajmoprimac zadržala na 7,25 odsto.

Uoči zasijedanja centralne banke, predsjednik Erdogan je rekao da ima pravo da kritikuje politiku centralne banke uprkos njenoj nezavisnosti.

Realna kamatna stopa u Turskoj je među najvišim u svijetu i to mora da bude promijenjeno”, izjavio je Erdogan, što je, kako navodi Rojters, prouzrokovalo sunovrat turske nacionale valute lire.

Posle današnje odluke centralne banke, lira je ojačala na 3,3770 lira za dolar, nakon što je prethodno pala na rekodno nizak nivo od 3,4211 lira za dolar.

Lira, koja je izgubila oko 14 odsto svoje vrijednosti u ovoj godini, pogođena je i jačanjem dolara posle pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima, ali i zabrinutošću za nacionalnu bezbjednost posle neuspjelog pokušaja vojnog puča iz jula.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *