Teško do nižih cijena rominga: Agencija donijela odluku, uslijedile nove tužbe Telenora i Telekoma

Dodajte komentar

Povodom donošenja odluke od strane Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost o smanjenju cijena rominga, telekomunikacioni operateri, ”Crnogorski Telekom” i ”Telenor”, su uložili nove tužbe Upravnom sudu Crne Gore.

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je donijela odluku  o implementaciji Sporazuma o snižavanju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Srbije. Odluka na koju će biti podnešene tužbe od strane domaćih operatera ”Crnogorskog Telekoma” i ”Telenora”.

Međutim ovo nije prvi put da se operateri u Crnoj Gori bune zbog nižih cijena rominga.

Naime, Agencija je 11. 03. 2015. godine, donijela odluku o dinamici snižavanja cijena rominga, nakon potpisanog Sporazuma o sniženju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, između ministarstva nadležnih za oblast elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Republici Makedoniji i Republici Srbiji. Tom odlukom je operatorima javnih mobilnih i komunikacionih mreža koji pružaju javne mobilne komunikacione usluge na teritoriji Crne Gore: ”Crnogorskom Telekom”, ”Telenor”-u i ”M:tel”-u u tvrdila dinamiku snižavanja cijena rominga i rokove primjene te dinamike.

Kako stoji u dokumentu Vlade, potpisanom od strane Vujice Lazovića, sporazum je donijet na regionalnoj osnovi, po principu reciprociteta važenja sniženja istovjernih cijena koje bi za roming plaćali građani pomenutih zemalja.

Telekomunikacioni operatori („Crnogorski Telekom” i ”Telenor“) su 2015. godine protiv odluke Agencije, pokrenuli upravni spor kod Upravnog suda. Upravni sud je, u prethodnom postupku, odbio zahtjev Crnogorskog Telekoma i Telenora, za primjenu privremene mjere, u skladu sa članom 32 stav 6 Zakona o elektronskim komunikacijama, na osnovu koje bi moglo doći do odgađanja izvršenja Odluke Agencije.

Nakon donošenja Presude Upravnog suda 12.06.2015.godine, kojom je poništena Odluka Agencije, Savjet Agencije je 29. juna 2015. godine, donio novu Odluku br:0102-4051/1, koja je stupila na snagu danom donošenja, a kojom su operatori javnih mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori počeli sa primjenom prve faze Sporazuma, na način kako stoji u Odluci, a što je utvrđeno i kontrolom od strane nadzornika Agencije.

Na Odluku Agencije br:0102-4051/1 od 29. juna 2015. godine, “Crnogorski Telekom” i “Telenor”  i “M:tel“ su uložili tužbe Upravnom sudu Crne Gore, koje su usvojene Presudom Upravnog suda br: 1908/15 od 31.03.2016. godine, kojom je poništena navedena Odluka.

Zbog donijete presude Upravnog suda, Agencija je provjerila primjenu Sporazuma o sniženju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, i utvrdila da se isti u prvom koraku i dalje primjenjuje od strane operatora javnih mobilnih komunikacionih usluga, te da isti, u svojim cjenovnicima, nijesu mijenjali cijene ovih usluga.

Budući da je druga faza snižavanja cijena rominga počela 1. jula 2016. godine, Agencija je 30. juna donijela novu Odluku, na koju su dva operatora, “Crnogorski Telekom”  i “Telenor”, uložili tužbe Upravnom sudu Crne Gore.

Za razliku od Crne Gore, u Republici Srbiji ustavnost i zakonitost donijete Odluke tamošnje Agencije je i dalje u postupku pred Ustavnim sudom, i oni kao i Crna Gora očekuju izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama, u dijelu regulacije cijena rominga.

Podsjetimo, u septembru 2016. godine, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama je utvrđen na Vladi Crne Gore. Dopune Zakona su urađene , između ostalog, i u dijelu koji se odnosi na regulaciju cijena rominga. Očekuje se usvajanje Zakona u Parlamentu do kraja ove godine.

U sklopu projekta Savjeta za regionalnu saradnju, na sastanku održanom u oktobru ove godine, između predstavnika Ministarstava i regulatornih Agencija zemalja potpisnica, utvrđeno je da se Sporazum primjenjuje u svim zemljama potpisnicama. Takođe, iskazano je interesovanje Albanije i Kosova za priključivanje potpisivanju Sporazuma.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *