Neko je napravio lažni Google koji sadrži gomilu virusa

Dodajte komentar

Kad koristimo pretraživač popularan i kredibilan poput Googlea praktično nikad ne razmišljamo o tome koliko je to sigurno. A možda bismo trebali.

Naime, ekipa koja vodi portal The Next Web primijetila je prije nekoliko nedjelja nešto čudno na Google Analyticsu, servisu koji prati njihovu posjećenost, po pitanju domena jedne od njihovih stranica, piše Mashable. Naime, radilo se o spamu koji je poručio kako treba glasati za Donalda Trumpa. Iako to samo po sebi nije bilo pretjerano čudno, čudan je bila domena ɢoogle.com.

Razlika između ovog Googlea i pravog Google.com pretraživaču je u štampanom slovu G koje je izgledalo manje nego inače. Manje slovo G je zapravo unikod simbol za malo štampano G na latinici.

Stvaranje lažnog saobraćaja

Spamovani domeni često koriste simbole koji izgledaju sasvim normalno kako bi zaradili na malom, ali ipak značajnom broju korisnika koji će nesvjesno kliknuti ili upisati ime domena.

Po svemu sudeći, čini se kako je ovaj spamer ušao u Google Analytics brojnih internet stranica. Prema Analytics Edgu, cilj tih spamera bio je stvaranje lažnog saobraćaja koji će poslužiti kao clickbait za vlasnike tih internet stranica s lažnim domenima. Zbog mogućnosti da stranica sadrži hrpu virusa, posjećivanje ovakih stranica može biti vrlo rizično. Ipak, Google Analytics ima instrukcije koje pomažu u rješavanju ovih specifičnih spamera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *