Arapi pokreću Noon, platformu za online trgovinu vrijednu milijardu dolara

Dodajte komentar

Nacionalni fond Saudijske Arabije i glavna kompanija za gradnju i trgovinu nekretninama iz Dubaija zajedničkim snagama pokreću novu platformu za online trgovinu pod nazivom Noon.

Sjedište će biti u glavnom gradu Saudijske Arabije, a žele ponuditi kupcima širom  Bliskog istoka još više izbora za kupovinu preko interneta. Kompanija će imati početni kapital od oko milijardu dolara, a polovinu će dati saudijski investicioni fond. Drugu polovinu daće privatni ulagači pod rukovodstvom Mohamed Alabbar, šefa kompanije koja stoji iza najvišeg tornja na svijetu Burj Khalifa.

“Imamo tržište od oko 350 miliona Arapa. Demografska slika je zbilja zanimljiva. Imamo savršenu demografiju koja je vezana uz digitalni svijet više nego bilo koji drugi dio svijeta”, rekao je Alabaar za CNN.

Napominje da je internet prodaja gotovo zanemariv dio tržišta, ali da regiji treba neki veliki igrač s dovoljno početnog kapitala koji će dugoročno zaposliti najbolje radnike i koncentrisati se na kupce. Kako kaže Alabbar, online trgovina na bliskom istoku vrijedi 3 milijarde dolara godišnje, što predstavlja samo 2% ukupne prodaje krajnjim kupcima. Očekuje da će za manje od 10 godina vrijednost tržišta preći 70 milijardi dolara godišnje.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *