“Elektroprivreda RS” optužena za milionsku utaju poreza

Dodajte komentar

“Elektroprivreda RS” od 2009. do polovine 2014. godine nije platila 1,4 miliona maraka poreskih obaveza, utvrdila je Poreska uprava Republike Srpske. Međutim, u ERS tvrde da taj porez ne treba da plate, jer bi time bili dvostruko oporezovani.

U Poreskoj upravi RS nisu odgovorili na pitanja portala Capital.ba o kakvim se tačno obavezama radi i da li su plaćene, ali su u „Elektroprivredi“ pojasnili da se radi o kontroli poreza i doprinosa Matičnog preduzeća koja je obavljena još 2014. godine, ali su efekti poznati tek sad s obzirom na to da se preduzeće nije složilo sa nalazima PURS-a, pa su u međuvremenu vođeni razgovori o tome.

Glavna dilema je, kako su naveli, bila da li se naknada za unapređenje opštekorisnih funkcija šume i za protivpožarnu zaštitu obračunava na ukupan ili konsolidovani prihod.

“Matično preduzeće je nadoknadu za unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma utvrđivalo na osnovu ukupnog konsolidovanog prihoda. Konsolidovani prihod u sistemima koji imaju više zavisnih preduzeća su istinski ostvaren prihod, jer Matično preduzeće prima ulazne fakture od proizvođača struje odnosno hidroelektrana i termoelektrana, a potom ispostavlja izlazne fakture distributerima, pri čemu nije bilo stvarnog prometa strujom, nego je izvršen samo obračunski prenos u poslovnim knjigama”, objašnjavaju u ERS.

Navode da se po njihovom, kao i mišljenju Ministarstva finansija RS, koje su dobili u novembru 2014. godine, naknada i za šume i za protivpožarnu zaštitu treba obračunati na na osnovu konsolidovanih prihoda za poslovnu godinu, jer su sva zavisna preduzeća iz sastava „Elektroprivrede RS“ obračunala i platila naknadu za reprodukciju šuma na ukupan prihod u skladu sa Zakonom o šumama.

“Time bi bilo izbjegnuto dvostruko oporezivanje prometa struje”, kazali su u ovom preduzeću.

Iako je podatak o utvrđenim obavezama zvanično objavljen na sajtu Poreske uprave RS u ERS tvrde da postupak još nije okončan. Ipak, ograđuju se da su, u slučaju da budu morali platiti, novac za tu namjenu već obezbijedili.

“Matično preduzeće na današnji dan ima pretplatu poreza na dobit u iznosu od oko dva miliona KM, tako da postoji realna mogućnost da se dostavi zahtjev za preknjižavanje ovih poreza do krajnjeg ishoda spora”, kazali su u ERS.

Inače, mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ se sastoji od 11 zavisnih preduzeća i Matičnog preduzeća. Matično preduzeće u kapitalu zavisnih preduzeća ERS učestvuje sa 65 odsto, odnosno u Istraživačko-razvojnom centru lektroenergetike sa 51 odsto.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *