Da li će nova američka vlada ublažiti pravila za banke?

Dodajte komentar

Globalni bankarski sektor mora biti dobro regulisan a dogovorene mjere ne bi se smjelo poništiti, upozorio je u petak predsjednik Evropske središnje banke (ECB) Mario Draghi. Čelnik ECB-a uputio je tu poruku sa konferencije u kontekstu pojačane zabrinutosti da bi nova američka vlada nakon izborne pobjede Donalda Trumpa mogla ublažiti bankovna pravila, pojasnio je Reuters.

Bankarskim propisima treba razdoblje stabilnosti i nema potrebe za njihovim izmjenama, naglasio je Draghi, ustvrdivši da je pretjerano labavi regulatorni okvir bio glavni uzročnik globalne finansijske krize.

Trumpova pobjeda nekima je ulila nadu a neke je zabrinula, potpirivši bojazan da bi mnogi propisi uvedeni za bankarski sektor u protekloj deceniji mogli biti poništeni. Bankama bi se time dalo više manevarskog prostora ali bi se potencijalno povećale i sistemske rizike.

Fokus bi trebalo da bude na primjeni, ne na novom nacrtu propisa. Regulatorne mjere treba primijeniti odmjereno kako bi se na globalnom nivou zagarantovala jednaka pozicija za sve. Manja prilagođavanja su moguća ali ono što je već odlučeno ne treba poništavati“, kazao je Draghi.

Nova regulacija dovela je do poboljšanja solventnosti banaka i kvaliteta imovine, pomažući takođe Evropi da podstakne smanjenje nivoa nenaplativih zajmova.

Nakon dugogodišnjih teških pregovora novi bi talas bankarskih propisa nazvan ′Basel III′ trebalo da bude fiovan u januaru iduće godine i stupi na snagu 2019. godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *