Volkswagen se dogovorio sa SAD

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila “Volkswagen” i američki regulatori za zaštitu životne sredine postigli su dogovor o vozilima “Volkswagena” pogođenim skandalom.

Prema sporazumu, koji treba da odobri i sud, “Volkswagen” će popraviti 60.000 automobila s trolitarskim motorima u koje je bio ugrađen softver za lažiranje podataka na eko-testovima i otkupiće 19.000 starijih modela čija bi popravka bila previše složena, navodi “Blumberg” pozivajući se na anonimne izvore upoznate s pregovorima.

Sporazum sa američkom Agencijom za zaštitu životne sredine i kalifornijskom Komisijom za vazdušne resurse ne rešava sudske postupke koje su pokrenuli vlasnici trolitarskih dizel automobila ili Savezna komisija za trgovinu, dodaje njujorška agencija.

Portparolka “Volkswagena” je rekla za agenciju AFP da su razgovori povjerljivi i da kompanija ne može da daje komentare pijre ročišta zakazanog za kraj ovog mjeseca. Američka Agencija za zaštitu životne sredine je odbila komentar. Ovom nagodbom bi bilo zatvoreno još jedno veliko poglavlje u skandalu sa varanjem na eko-testovima njemačke automobilske grupacije. “Volkswagen” je prošlog mjeseca postigao nagodbu “tešku” rekordnih 15 milijardi dolara za dvolitarske dizel automobile.

Kompanija “Volkswagen” se našla u epicentru skandala zabilježivši oštar pad prodaje, nakon što je 2015. godine priznao da je u 11 miliona dizel automobila prodatih širom svijeta namjerno ugradio softver koji je na eko testovima smanjivao rezultate emisije azot-oksida, dok su u uslovima stvarne vožnje njegovi automobili proizvodili čak 40 puta više štetnog gasa od dozvoljene količine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *