Već do kraja godine dolar bi se mogao izjednačiti s eurom

Dodajte komentar

Iako je sve izglednije da će se dolar po vrijednosti izjednačiti s eurom, na tom nivou ne bi trebalo dugo da s ezadrži zbog podcijenjenosti eura u tom slučaju.

Prema podacima Bloomberga, trgovci valutama trenutno smatraju kako postoji 45 posto šansi da se kurs dolara prema euru spusti na jedan dolar do kraja iduće godine. Drugim riječima, šanse za paritet trenutno su dvostruko veće nego prije izbora za američkog predsjednika. Naime, tržište sada računa na obećanja sljedećeg predsjednika Donalda Trumpa da će sniziti poreze i ojačati potrošnju. To bi trebalo ojačati ekonomski rast, a to bi konačno dovelo do bržeg podizanja kamatnih stopa centralne banke (Fed).

George Saravelos, analitičar u Deutsche Bank – četvrtom najvećem trgovcu valutama na svijetu – predviđa da će kurs pasti na 1,05 dolara do kraja ove godine, a do kraja iduće godine na 95 centi. Time bi euro bio najslabiji prema dolaru od 2002. godine.

Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, za Poslovni dnevnik kaže kako je posljednjih dana scenario izjednačavanja dolara i eura ponovo postao mnogo izgledniji. “Kurs valute najčešće odražava ekonomsku situaciju. Budući je ekonomska situacija u SAD-u posljednjih godina osjetno bolja nego u Evropi, bilo bi logično očekivati jačanje dolara i slabljenje eura. Ali zbog višestrukih Fedovih odgoda podizanja kamatnih stopa, do toga nije došlo“, kaže Kokanović.

Sada je većina investitora uvjerena da će do idućeg podizanja doći idući mjesec. “Moguće je da će nakon trenutnog talasa jačanja dolar ojačati dodatnih nekoliko posto u idućim mjesecima i po vrijednosti se izjednačiti s eurom. No, ukoliko do toga dođe, ne treba očekivati da će se to dugo zadržati jer bi tada euro bio značajno podcijenjen, te bi bi mu špekulanti i investitori vjerovatno brzo podigli vrijednost”, smatra Kokanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *