Pregled štampe za 11. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Vlada predložila usvajanje po skraćenom postupku

Predlog rebalansa budžeta za 2016, koji iznosi 2,031 milijardu eura ili 100 miliona eura manje nego što je predviđeno važećim budžetom, dostavljen je Skupštini. Vlada je predložila Skupštini da dostavljeni predlog usvoji po skraćenom postupku.

Katnić gleda prijave zbog mHE

Krivična prijava, koju je prošlog mjeseca NVO Perućica podnijela protiv predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, ministra ekonomije Vladimira Kavarića i još šest osoba proslijeđena je Specijalnom državnom tužilaštvu kojim rukovodi Milivoje Katnić.

Budva se ne pita kada Statis gradi

Vlada je izmijenila odluku o urbanističko-arhitektonskom rješenju hotelskog rizorta Miločer kojom je smanjila nadležnost Opštine Budva nad planiranim stambeno-hotelskim kompleksom kojeg treba da gradi grčki biznismen Petros Statis.

Dnevne novine

Norico gradi male HE

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o statusu projekta HE na Morači. Konstatovano je da je kineska kompanija Norinco dostavila tehničku ponudu za HE Morača, koju je Komisija za ocjenu ponuda potencijalnih investitora, sastavljena od predstavnika svih resornih institucija, usvojila kao konačnu.

Razvoj sjevera je preduslov bržeg razvoja

Uravnoteženje regionalnog razvoja i ruralnih područja je opredjeljenje koje nema alternativu, ukoliko se želi postići brži ekonomski i ukupan razvoj Crne Gore, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Naredne sedmice počinje aukcija za prodaju obveznica

Aukcija za prodaju obveznica države Crne Gore, u cilju obezbjeđivanja novca za finansiranje budžeta, biće održana u ponedjeljak i utorak na Montenegroberzi.

Dan

Hilton opet bez upotrebne dozvole

Ministarstvo turizma ponovo je odbilo zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole hotelu Hilton u Podgorici koji je u vlasništvu investitora Žarka Burića. U obrazloženju rješenja, koje potpisuje pomoćnik ministra turizma Daiilo Gvozdenović, navedeno je da upotrebna dozvola, između ostalog, nije izdata jer investitor nije platio komunalije.

Gubici tri puta veći nego u EU

U pravcu povećanja održivosti u energetskom sektoRU jugoistočne Evrope (JIE) ostvaren je napredak, ali neujednačen, navodi se u novom izvještaju “Održiva energija: koliko daleko su stigle zemlje JIE u poslednjih pet godina koji je objavila grupa od 17 nevladinih organizacija.

Počinju pregovori o cijeni HE na Morači

Vlada je usvojila informaciju o statusu hidroelektrana (HE) na Morači, koju je “Dan nedavno objavio, a u kojoj je konstatovano da je kineska kompanija Norinko dostavila tehničku ponudu za HE Morača, te da je Komisija za ocjenu ponuda investitora, usvojila kao konačnu. Ministar Goran Danilović izdvojio je mišljenje povodom ove tačke dnevnog reda.

Godina propala, otišlo pet miliona

Od planiranih 245 miliona eura za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Kolašina u ovoj godini je povučeno samo pet miliona ili dva odsto od planiranog.

Pobjeda

Izvoz u Albaniju porastao 101 posto na 3,4 miliona

Umjesto starteški važne i profitabilne izvozne grane, drvna industrija stagnira i dospjelaje u stanje koje zahtijeva preduzimanje hitnih i radikalnih mjera, kojim će se spriječiti da Crna Gora postane zemlja kvalitetne ijeftine sirovine za kompanije iz regiona i šire, ocijenjeno je na sjednici Odbora Udruženja šumarstva, drve industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da i pored određenih problema, nije tačno da drvna industrija stagnira.

Rebalans dostavljen parlamentu

Predlog izmjena i dopuna zakona o budžetu za ovu godinu, koji iznosi 2,03 milijarde eura ili 100 miliona manje nego što je predviđeno važećim, dostavljenje u skupštinsku proceduru.

Država plaća kamatu do 2 odsto

Vlada je odlučila da subvencioniše kamatnu stopu do dva odsto na kredite za projekte sa četiri i pet zvjezdica u turizmu i ugostiteljstvu. Namjera je da se podstakne izgradnja novih 76 hotela visoke kategorije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *