Nafta na 47 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 47 dolara, nakon što su se ulagači oporavili od prvobitnog šoka koji je prouzrokovala pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,66 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 45,17 dolara. Većina tržišta oporavila se od početnog i cijene su ponovo krenule uzlaznom putanjom.

Na naftnim tržištima rast je bio prigušen zbog kontinuirane prekomjerne ponude i preusmjeravanja fokusa investitora na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) na kojem će 30. novembra vjerovatno biti donesena konačna odluka o ograničenju proizvodnje.

“Ako ne bude postignut dogovor i neke članice nastave da povećavaju proizvodnju, tržište će ostati prekomjerno opskrbljeno tiokom cijele godine, uz male šanse za značajniji rast cijena nafte. Ukoliko se višak ponude protegne i na 2017. godinu, mora postojati i rizik pada cijena”, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u mjesečnom izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *