Broker koji je prije deset godina srušio Dow Jones priznao krivicu

Dodajte komentar

Navinder Sarao (37) – broker koji je 6. maja 2010. srušio Dow Jones indeks za gotovo 1000 bodova iz svoje sobe u roditeljskoj kući u Londonu – suočio se sa američkim pravosuđem.

Sarao je u srijedu iz Velike Britanije izručen američkim vlastima te se, prema medijskim izvještajima , u zatvorskom narandžastom odijelu pojavio pred sutkinjom Virginijom Kendall.

Kako prenosi Reuters, priznao je krivicu za manipulisanje u trgovanju terminskim ugovorima na indeks S&P 500 te je najavio da će američkoj vladi uplatiti 12,9 miliona dolara koje je zaradio na ilegalnom trgovanju.

Bitanac je optužen za manipuliranje finansijskim tržištem korištenjem kompjuterskih programa kojima je kreirao lažne transakcije na tržištima povezanim s berzom u Chicagu. U izvještaju američkog ministarstva pravosuđa navodi se da je Sarao dva sata prije “Flash Crasha” koristio algoritam kojim je snizio vrijednost kompanije E-mini S&P za 200 miliona dolara čime je izazvao velike nepravilnosti u knjigama što je dovelo uslova koji su izazvali pad sistema. Kolaps Wall Streeta je trajao 15 minuta i bacio je svjetska tržišta na koljena. Mnogi su se zapitali kako je nešto takvo bilo moguće.

Način na koji je izvedena prevara se sastoji u davanju i povlačenju na hiljade naloga koji su vrijedili stotine miliona dolara. Krajnji cilj je bio smanjenje cijene u terminskim ugovorima koji se oslanjaju na vrijednost američkog indeksa berze “Standard & Poor's 500”. Kada bi cijene bile dovoljno oborene, Sarao bi kupovao ugovor i ostvarivao zaradu.

Kada se kolaps desio 6. maja 2010. godine, tužioci su naveli da je osuđenik obavio velike transakcije za samo nekoliko sati što je tržište učinilo ranjivim u trenutku kada je stigao još jedan veliki trgovinski nalog od američkog ulagača.

U ranim poslijepodnevnim satima je došlo do pada vrijednost terminskih ugovora a uskoro i indeksa “Dow Jones” koji je samo u nekoliko minuta izgubio gotovo 600 bodova.

Iako je glavni indeks nedugo nakon toga vratio svoju vrijednost, ovaj događaj je u velikoj mjeri naštetio povjerenju koje obični građani imaju u finansijski sistem.

Njegovo hapšenje je navelo investitore da se zapitaju kako pojedinac može da izazove toliku štetu. Jedan od razloga za to jesu i automatizovani sistemi finansijskih tržišta koje brojne kompanije koriste za rad na berzama. Sarao je uhapšen tek nakon što ga je odao jedan od saučesnika u tom zločinu.

Zbog toga je optužen da je bio glavni faktor koji je doprinio. „Flash Crashu“, koji je rezultirao značajnim rušenjem Dow Jones indeksa od gotovo 9 posto. Pored toga sumnjiči ga se da je tokom pet godina raznim manipulacijama zaradio 40 miliona dolara, a posljednju je počinio prošlog mjeseca.

Slomom tržišta privremeno je izgubljeno bilion dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *