Terna postavlja nove kilometre kabla ka CG

Dodajte komentar

Italijanska kompanija Terna nastavila je da postavlja energetski kabl ka Crnoj Gori, prenijeli su juče italijasnki mediji. Radovi su počeli nedavno na obali Peskare, a biće završeni do 31. decembra, pišu Dnevne novine.

Do sada je u Jadransko more sa italijanske strane položeno 136 kilometara energetskog kabla, a na dno mora treba da bude položeno još oko 250 kilometara kabla.

Za nastavak realizacije projekta, kako navode DN, angažovana je kompanija “Poliervizi SRL”, koja će sa broda “Ievoli” postaviti na dno Jadranskog mora nove kilometre energetskog kabla.

Zbog nastavka projekta Luka Peskara je izdala naredbu kojom se obavezuju sve plovne jedinice da sa oprezom ulaze u dijelove Jadrana nakojem će se postavljati energetski kabl. Takođe, iz ove luke su saopštili da sva plovila moraju biti udaljena 500 metara od broda “Ievoli” sa kojeg će se postavljati kabl u Jadransko more.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović i izvršni direktor kompanije Terna Mateo del Fante početkom oktobra su svečanim presijecanjem vrpce označili početak radova na polaganju prve sekcije podmorskog kabla sa crnogorske teritorije ka Italiji.

Ovaj markantni energetski most je ubjedljiva ilustracija efektivne politike proširenja EU na Zapadni Balkan, i istovremeno potvrda riješenosti zemalja regiona da budući razvoj zasnivaju na poštovanju najviših evropskih standarda. Njime Crna Gora i suštinski postaje energetska spona Zapadnog Balkana sa EU“, saopštio je tada Đukanović.

Benefiti za Crnu Goru su višemilionski, prvenstveno jer je upravo naša zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. Takođe, realizacijom projekta se u znatnoj mjeri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori.

Sredinom novembra 2010. godine potpisan je ugovor o realizaciju projekta povezivanja Italije i Crne Gore energetskim kablom. Ugovor su potpisali tadašnji crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović, predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Zoran Đukanović i izvršni direktor italijanske kompanije Terna Flavio Kataneo. Vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *