Glavni radovi na vjetroelektrani Možura kreću početkom naredne godine

Dodajte komentar

Početak glavnih radova na vjetroelektranama na brdu Možura, između Bara i Ulcinja, planiran je za početak naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Projekat izgradnje tih energetskih objekata realizuje državna kompanija sa Malte “Enemalta plc”.

Početak glavnih radova planiran je za početak naredne godine. U skladu sa ugovorom, definisano je da izgradnja vjetroelektrana na Možuri bude završena do 15. novembra naredne godine -saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Naveli su da je obaveza investitora da radove na ovom projektu realizuje u rokovima definisanim ugovorom.

Realizacija projekta, prema navodima investitora, teče planiranom dinamikom. U ovom trenutku se izvode zemljani radovi, pristupna putna infrastrukutra, kao i iskopavanja terena za buduće vjetrogeneratore, naveli su predstavnici Ministarstva.

Pripremni radovi na terenu u cilju izgradnje tog energetskog postrojenja počeli su u avgustu.

Kako smo obaviješteni od strane investitora, ugovor za izvođača tih radova je potpisan sa kompanijom Bemaks, dok je ugovor za nabavku elektro-opreme potpisan sa kompanijom Simens, kazali su iz Ministarstva ekonomije. Kompanija Simens će biti odgovorna za montiranje i nabavku opreme za trafostanice, dalekovode i druge neophodne elektro infrastrukturne elemente.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ugovorom državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 megavata (MW).
Predviđena je izgradnja 23 generatora sa po dva megavata instalisane snage precizirali su iz Ministarstva.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu. Država je prvobitno zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura 2010. godine sa konzorcijumom “Fersa & Čelebić”.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *