Pregled štampe za 9. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

EBRD: Treba oporezovati bogatstvo

Činjenica da je bogatstvo u ekonomijama regiona jako koncentrisano među vrlo bogatima zabrinjava, jer može ograničiti jednake mogućnosti i podriti povjerenje u ključne ekonomske i političke institucije, rezultirajući slabijim dugoročnim rastom, ocijenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Dobit Rudnika pala 73 odsto

Profit Rudnika uglja Pljevlja za period januar-septembar ove godine iznosio je 1,6 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine bio 6,1 milion eura, pokazuje izvještaj o poslovanju objavljen na sajtu Montenegroberze. To znači da je dobit pala 73 odsto.

Izdaci povećani oko 40 miliona

Vlada je juče, po preporuci komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem usvojila Predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Dnevne novine

Naknade za majke su glavni uzrok rebalansa

Vlada je juče, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetu Crne Gore za 2016.
Mišljenje je izdvojio ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović.

Radnici najavili nove proteste ako im se ne isplate otpremnine

Penzionisani radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela, njih 65, kojima još nijesu isplaćene otpremnine, sačekaće dvije sedmice kako bi Ministarstvo pomorstva i saobraćaja ispunilo njihove zahtjeve.

Prodaje se djelatnost Luke Bar, a ne većinski paket akcija

Privatizacija Luke Bar nije ekspresna, niti će biti odrađena preko noći, pri čemu će biti ispoštovane sve zakonske procedure, ocijenjeno je iz barskog Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Socijalna pomoć samo onima kojima je stvarno potrebna

Jedna od preporuka Centralne banke Crne Gore koju je u svom autorskom tekstu najavio guverner CBCG Radoje Žugić biće revidiranje Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, u dijelu naknada za majke sa troje i više djece, i stvaranje uslova da pomoć dobijaju samo lica kojima zaista treba.

Dan

U bankama rastu kamate na nove kredite

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, u koju su uračunati svi troškovi smanjena je u avgustu za 0,08 procentnih poena i iznosila je 7,81 odsto, pokazuju podaci iz Biltena Centralne banke. Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa smanjena je za 0,07 procentnih bodova na 7,08 odsto. Kamatne stope na novoodobrene kredite su porasle, efektivna
za 0,63 procentna poena na 7,48 odsto, a nominalna za 0,21 procentni bod na 6,34 odsto.

Zaradili 300 miliona, bez posla 50.000 radnika

Iako zvanični podaci pokazuju da je Crna Gora od privatizacije prihodovala preko 300 miliona eura, činjenica je da je svaka privatizacija u poslednju deceniju desetkovala broj radnika, kapacitete preduzeća, ali i proizvodnju. Preko 50 hiljada radnika je tokom privatizacija ostalo bez posla.

Predlaže smanjenje plata i povećanje akciza

Centralna banka preporučila je Vladi da se deficit budžeta isključivo planira u funkciji otklanjanja uskih grla u ekonomiji, odnosno za ulaganja u razvojne projekte, naveo je guverner Radoje Žugić u autorskom tekstu “Prioriteti ekonomske politike.

Pobjeda

Štednja sve jeftinija

Centralna banka je u biltenu objavila da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite u avgustu pala 0,08 odsto i iznosila je 7,81 odsto. Nominalna je bila 7,08 odsto. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u avgustu je bila 0,02 procentna poena manja i iznosila je 1,02 odsto. Ovi podaci pokazuju da je razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa, odnosno na kredite i štednju u avgustu iznosila 6,79 procentnih poena i bila je niža nego u julu.

Obezbijeđena normalna isplata penzija, plata i socijale

Vladaje juče, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, usvojila rebalans budžeta za ovu godinu koji iznosi 2,03 milijarde eura, što je za 100 miliona eura manje u odnosu na važeći Zakon o budžetu. On će danas biti upućen parlamentu saopšteno je juče iz Vlade.

Faktoring i lizing kontrolisaće CBCG

Centralna banka priprema posebni zakon kojim bi poslovanje faktoring i lizing kompanija stavila pod svoju ingerenciju. Očekuje se da do marta naredne godine nacrt bude završen. U pripremi su i izmjene regulative za mikrokreditne finansijske organizacije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *