Nervoza na Wall Streetu uoči izbora: Tržišta se boje Donalda Trumpa

Dodajte komentar

Wall Street je prije američkih izbora koji će se održati u utorak jako nervozan: dionički indeks S&P 500 je prvi put u gotovo 36 godina zabilježio devetodnevni negativni niz.

Istina, ukupni gubitak u tih devet dana pada nije bio velik, tri posto (1980. godine je u devet dana pada isti indeks izgubio gotovo deset posto).

Ako Donald Trump postane novi američki predsjednik, finansijska tržišta se zbog Trumpove nepredvidljivosti i nekih protekcionističkih izjava boje da bi dionička tržišta odmah nakon izbora mogla izgubiti mnogo više.

Umjerene procjene govore o tri posto pada vodećih indeksa u New Yorku, u slučaju Trumpove pobjede, a pesimistične procjene o čak deset posto i recesiji u SAD-u.

Britanski nedjeljnik The Economist napominje da stranka republikanskog kandidata zagovara niske poreze, slobodnu trgovinu i minimalno regulisanje. Trumpova pobjeda mogla bi donijeti mnogo neizvjesnosti o tome kako voditi ekonomiju i spoljnu politiku, piše The Economist, koji takođe podsjeća na Trumpove riječi da bi se guvernerka Feda trebala sramiti jer vodi politiku ekstremno niskih kamatnih stopa. Yellenovoj mandat ističe u januaru 2018. i Trump može, kada postane predsjednik, predložiti kandidata koji će biti naklonjen zaoštravanju monetarne politike.

Analitičari banke Citigroup najavljuju da bi S&P 500 u slučaju Trumpove pobjede mogao pasti za pet posto. No, ulagači se ne boji Donalda Trumpa: UBS-ova studija pokazuje da bi neke industrije poput bankarstva, farmaceutskih proizvoda i energetskog sektora bile pogođene u slučaju pobjede Hillary Clinton.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *