U Turskoj blokiran pristup “Twitteru” i “WhatsAppu”

Dodajte komentar

Nakon hapšenja 11 prokurdskih poslanika u Dijarbakiru, u Turskoj je jutros blokiran pristup “Twitteru” i “WhatsAppu”, javio je Rojters. Dijarbakir je u jutarnjim satima potresla i eksplozija u kojoj je najmanje jedna osoba poginula, a 30 ranjeno.

Kancelarija provincijskog guverenera je saopštila da je eksplodirala automobil-bomba i da se vjeruje da su za napad odgovorni pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana. Napad se odigrao u blizini policijske stanice, a svjedoci navode da se detonacija čula širom grada.

Eksplozija je odjeknula nekoliko sati nakon što je policija izvršila raciju u sjedištu prokurdske Narodne demokratske partije u Ankari i uhapsila 11 poslanika, među kojima i lidera Selahatina Demirtaša kog sjvetski mediji nazivaju “Kurdski Obama”.

Uhapšena je i kopredsednica NDP Figen Juksekdag. Advokati te stranke su saopštili da su oni uhapšeni jer su odbili da svjedoče o zločinima povezanim sa terorističkom propagandom.

Turska optužuje NDP za povezanost sa kurdskom militantnom organizacijom Radnička partija Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *