Pregled štampe za 4. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Borba za platu od 3,600 hiljada eura

Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) na današnjoj sjednici treba da izabere generalnog sekretara udruženja i predsjednika Upravnog odbora. Za poziciju generalnog sekretara i platu od 3.600 eura se bore bivši predsjednik Savjeta Centralne banke (CBCG) Ljubiša Krgović, savjetnik u UBCG Nebojša Đoković i Bratislav Pejaković bivši član menadžmenta Prve banke.

Priliv za osam mjeseci oko 483 miliona eura

Priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 483,9 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 264,2 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke.

Moguće bolne mjere štednje u Crnoj Gori

Za ekonomiju Crne Gore veliki rizik u kratkom i srednjem roku je na fiskalnoj strani i zabrinjavajući rast javnog duga u posljednjih nekoliko godina može zahtijevati bolne mjere štednje na drugim mjestima, posebno ako dođe do zastoja ekonomskog rasta, ocijenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Dnevne novine

Konjević neće podržati rebalans u parlamentu

Verbalna rasprava između ministra finansija Raška Konjevića i potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića obilježila je jučerašnju sjednicu Vlade, na kojoj je raspravljano o novom zaduženju države. Kako saznaju Dnevne novine iz više izvora u Vladi, Lazović je tokom rasprave kazao da Konjević nije imao hrabrosti da predloži novo zaduživanje i način na koji bi se taj problem riješio.

Francuski investitori zainteresovani za nova ulaganja u Crnu Goru

Povezivanje u oblasti kulture, turizma i investicija prioritetno je u narednom periodu, ocijenjeno je u razgovoru ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i ambasadorke Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik Gabori.

Ulcinjska rivijera u plusu

Hotelsko-turističko preduzeće Ulcinjska rivijera zabilježilo je u trećem kvartalu dobit od 461.660 eura, 1,9 puta veću nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ekspert MMF-a u Poreskoj

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u posjeti su Poreskoj upravi, u sklopu dogovorene podrške u jačanju administrativnih kapaciteta te institucije.

Dan

Male elektrane primjer rođačke ekonomije

Vlada je donijela odluku o davanju koncesije na 30 godina za izgradnju mini-hidroelektrane (mHE) “Šeremet potok u opštini Andrijevica privrednom društvu Nord enerdži. Trećinu udjela u tom društvu ima firma Igma enerdži, čiji je vlasnik Igor Mašović, rođeni brat gradonačelnika Andrijevice, dok 51 odsto ima Veleteks, vlasništvo Vlastimira Golubovića.

Bukiran dolazak 448 brodova

Od početka januara do kraja decembra “Luka Kotor se priprema za naredu sezonu i do ovog trenutka bukirano je 448 brodova, saopšteno je iz tog preduzeće čiji je većinski vlasnik Opština Kotor.

Pobjeda

Najveći dužnici razdužili pet miliona

U prvoj polovini godine zaustavljenje višegodišnji trend rasta ukupnog poreskog duga, a u protekla tri mjeseca po prvi put poreski dug se počeo smanjivati. U odnosu na 31. decembar prošle godine, kadaje iznosio 587,6 miliona eura, smanjen je za dva miliona na 585,4 miliona 9. oktobra ove godine kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Poreske uprave Miomir M Mugoša.

Dužniku ugroženo pravo raspolaganja imovinom

Vlada je juče razmotrila inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o ličnom stečaju potrošača koju su podnijeli advokati Vladimir Cejović i Predrag Mugoša. Advokati su predložili da Ustavni sud utvrdi da ovaj Zakon, koji je parlament usvojio prošle godije na predlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića, nije saglasan sa Ustavom. U obrazloženju advokati navode da se zakonom ograničavaju prava neometanog uživanja imovinom, zato što samim otvaranjem stečaja potrošač ne može da raspolaže svojom imovinom.

Cetinju ne pomaže ni rebalans budžeta

Prijestonica Cetinjeje od 38 preporuka, koje joj je dala Državna revizorska institucija 2013, do sada realizovala 25, osam djelimično a pet nije konstatovano je u kontrolnoj reviziji koja je objavljena juče.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *