Moguće bolne mjere štednje u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Za ekonomiju Crne Gore veliki rizik u kratkom i srednjem roku je na fiskalnoj strani i zabrinjavajući rast javnog duga u posljednjih nekoliko godina može zahtijevati bolne mjere štednje na drugim mjestima, posebno ako dođe do zastoja ekonomskog rasta, ocijenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD je juče objavila nove prognoze za region u kojima EBRD djeluje.

Za Crnu Goru se očekuje rast BDP-a od četiri odsto u ovoj godini, kao što je projektovano i u majskim prognozama EBRD. Za 2017. prognoze su poboljšane na 3,5 odsto sa majskih tri odsto.

U izvještaju se navodi da je u Crnoj Gori rast bio značajan u 2015. godini i iznosio je 3,4 odsto (sa 1,8 odsto u 2014), prvenstveno zbog snažnog priliva stranih direktnih investicija i napretka velikog projekta autoputa Bar-Boljare kojeg finansiraju Kinezi.

Sektor turizma imao je takođe dobre rezultate u 2015. godini, jer je smanjenje broja ruskih turista bilo više nego nadoknađeno povećanjem iz drugih zemalja, posebno iz regiona Zapadnog Balkana. U prvoj polovini 2016. godine rast je usporio na 1,9 odsto, ali je izgleda naglo ubrzao u drugoj polovini godine, kao rezultat pojačane potrošnje na projektu autoputa, još jedne jake turističke sezone, kao i uticaja predizborne potrošnje i povećanja socijalnih davanja, navela je EBRD.

Od zemalja iz okruženja, Albanija će u ovoj godini imati rast od 3,3 odsto, BiH 2,7 odsto, Srbija 2,5 odsto, a Makedonija 2,1 odsto. Ove godine će najveći rast u regionu jugoistočne Evrope imati Rumunija, od 4,8 odsto, a najmanji Grčka, koja će stagnirati.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *