Sjutra izbor genseka Udruženja banaka, lobiranje na vrhuncu

1 komentar
Aktuelni gensek Mirko Radonjić

Sjutra bi, napokon, trebalo da bude izabran generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore. Tri su kandidata za to mjesto: Bratislav Pejaković (prijedlog Prve banke), Nebojša Đoković (Zapad i Nova banka) i Ljubiša Krgović (NLB).

Iako je bilo najava da bi nasljednik aktuelnog genseka Mirka Radonjića mogao da bude izabran još krajem ljeta, Skupština će odlučivati tek sjutra (petak, 4. novembar).

Izvori portala Antena M svjedoče o neobično snažnoj kampanji za mjesto koje, osim visoke plate od 3600 eura, barem naizgled, ne “vuče” nikakav ozbiljniji uticaj mimo bankarskog esnafa.

Zanimljivo je, prenosi AntenaM, međutim, da za nekadašnjeg guvernera Centralne banke Crne Gore Ljubišu Krgovića intenzivno agituje, ne samo bankarsko-medijsko-politički lobi oko koncerna Vijesti, nego i moćan lokalni biznismen prepoznat kao jako blizak vladajućoj DPS!?

Svjestan da mu političko konotiranje njegove kandidature šteti, Krgović je, kako saznaje redakcija portala AntenaM, u svojoj prijavi na konkurs, uz superioran CV, naglasio kako već godinu nije u GP URA i nagovijetio da će to objelodaniti. Dosad, međutim, svoj navodni izlazak iz članice koalicije “Ključ” nije obznanio.

Eventualni izbor Krgovića ne gleda se sa simpatijama u CBCG, zbog bojazni da bi mjesto generalnog sekretara UBCG mogao da koristi kao svojevrsnu političku platformu. Takođe, bivšem guverneru Centralne banke akcije su drastično pale, ne samo nakon poraza opozicije na izborima, nego i zbog radikalizacije političkih prilika, tako da su mu, po tvrdnjama dobro obaviještenih, ostala samo dva “sigurna glasa – Lovćen banka i NLB.

Zato su porasle šanse Bratislava Pejakovića, kojega, prema izvorima portala Antena M, podržavaju gotovo sve velike banke.

Nebojša Đoković šansu vidi u eventualnoj odluci Skupštine UB da racionalizuje troškove, pa da se odluči za kandidata koji je već “unutra” kao savjetnik aktuelnog generalnog sekretara?

Utisak je da bi većina “delegata” najradije eliminisala mogućnost bilo kakve političke etikete za budućeg genseka.

Ovo je strukovno udruženje, volio bih da genaralnog sekretara izaberemo jednoglasno i da izbjegnemo bilo kakvu politizaciju“, rekao je krajem avgusta bivši predsjednik UO UBCG i glavni izvršni direktor “Hipotekarne banke” Esad Zaimović.

Pitanje izbora novog generalnog sekretara Udruženja banaka pokrenuto je na julskoj sjednici Upravnog odbora tog tijela. Na dužnost će stupiti u decembru, kada aktuelni gensek Mirko Radonjić ode u penziju.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • A i vise g-dina Radonjica da isprate u penziju. Da se nadamo da ce novi gen sek biti bar proaktivan u mjeri potrebnog struci a ne partijskom nezamjeranju. Medjutim ta nada je mnogo malesna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *