Poslovni rezultati: Facebook skoro utrostručio dobit

Dodajte komentar

Facebook je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 7 milijardi dolara, 56 posto više nego godinu dana prije, dok je dobit gotovo utrostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dostigla je u trećem kvartalu 2,4 milijarde dolara, što je 166 posto više nego u istom lanjskom tromjesečju.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 58 posto, na 6,82 milijarde dolara.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 84 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su prije godinu dana iznosili 78 posto.

Oglašivači preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milione korisnika.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju proteklog tromjesečja 1,79 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, 16 posto ili 243 miliona korisnika više nego godinu dana prije. Poređenja radi, Twitter je u istom razdoblju imao ukupno 317 miliona mjesečnih korisnika.

Od svih korisnika Facebooka, njih 1,66 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je oko 20 posto više nego godinu dana prije.

Uz to, u proteklom je tromjesečju broj dnevno aktivnih korisnika dostigao 1,1 milijardu, dok ih je godinu dana prije bilo 894 miliona .

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg poručio je u saopštenju da je kompanija zabilježila još jedan dobar kvartal.

Premda su poslovni rezultati Facebooka bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Facebooka pala je u srijedu na Wall Streetu 7 posto.

Posljedica je to poruke iz kompanije da će se rast oglašavanja vjerovatno značajno usporiti zbog ograničenog broja oglasa koje Facebook može prikazati korisnicima a da ih ne odvrati od korištenja mreže.

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg obratio se javnosti na svojem profilu najavivši objavljivanje kvartalnih rezultata kompanije te naglasio nastojanja da njegova društvena mreža pridonese otvorenijem i povezanijem svijetu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *