Od početka godine u stečaj otišlo 353 preduzeća

Dodajte komentar

Od početka ove godine, zaključno sa oktobrom, stečajni postupak je otvoren nad 353 društva, naveli su iz Privrednog suda, u kojem je predsjednik Blažo Jovanić, odgovarajući na pitanja “Dana”.

Na predlog osnivača, stečaj je uveden u 339 preduzeća, dok je u svega 18 kompanija stečaj uveden na zahtjev povjerilaca.

Nije bilo zahtjeva za otvaranje stečajnih postupaka od strane Poreske uprave Crne Gore navedeno je u odgovorima Privrednog suda, koji su objavljeni na sajtu te institucije, ali nijesu dostavljeni novinaru. Broj preduzeća koja su od početka godine otišla u stečaj manji je u odnosu na isti period prošle godine, kada je za deset mjeseci stečaj uveden u ukupno 418 privrednih društava.

U 2014. godini, stečaj je uveden u čak 630 preduzeća, a taj broj je uvećan za 213 privrednih društava u odnosu na 2013. godinu.

Prema podacima koji su objavljeni u konačnom izvještaju o kontrolnoj reviziji “Efikasnost Poreske uprave u sprovođenju mjera naplate poreskog duga” koji je uradila Državna revizorska institucija, ukupan poreski dug preduzeća u stečaju iznosi 139,62 miliona eura, od čega se na Arnovni dug odnosi 117,32 miliona, a na kamate 22,3 miliona.

DRI konstatuje da je kod dužnika, kod kojih je pokrenut stečajni ili likvidacioni postupak, dug često nenaplativ, a da sudski postupci traju više godina.

Kontrolnom revizijom je konstatovano da postoji mogućnost zloupotrebe člana 24 a Zakona o privrednim društvima, kao i mogućnost zloupotrebe instituta stečaja, odnosno Zakona o stečaju, u smislu da je uočena česta pojava kod poreskih obveznika koji su u stečaju da osnivaju novu firmu navedeno je u izvještaju DRI.

Takođe, navode da i Privredna komora ukazuje na činjenicu da više privrednih društava istog osnivača imaju i isto lice kao izvršnog direktora, te su sugerisali sprovođenje prioritetnih mjera za sprečavanje zloupotreba u toj oblasti.

DRI konstatuje da je potrebno razmotriti cjelishodnost pokretanja procedure donošenja Zakona o privremenom ograničenju prava obavljanja privrednih i drugih djelatnosti. Navode i da kod poreskih obveznika, koji ne posjeduju imovinu, ne postoji mogućnost naplate potraživanja.

Radi se o dijelu teško naplativog, ili potpuno nenaplativog duga od preduzeća koja se nalaze na crnoj listi Poreske uprave, jer se, nakon prodaje imovine preduzeća u stečaju, u najvećem broju slučajeva jedva isplate potraživanja radnika, obično u minimalnim iznosima, dok država, čija se potraživanja svrstavaju u drugi isplatni red, kao i povjerioci iz trećeg isplatnog reda i manjinski akcionari, najčešće ne uspijevaju da naplate potraživanja, zbog nedostatka novca, navodi DRI.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić istakao je da se iz dosadašnjih iskustava može zaključiti da je stečaj jedna vrsta bježanja od obaveza koje imaju osnivači preduzeća.

Nije novost da osnivači i vlasnici firmi pribjegavaju institutu stečaja, pri čemu dugovi koje je to preduzeće napravilo ostaju, a oni osnivaju novo preduzeće, na svoje ili nečije drugo ime i nastavljaju sa radom. To za posledicu ima veliku nelikvidnost u privredi, rekao je on.

(Cijeli tekst pročitajte u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *