Zavarovalnici Triglav poboljšan kreditni rejting

Dodajte komentar

Rejting agencija A.M. Best je Zavarovalnici Triglav, matičnom društvu Triglav grupe, najvećoj osiguravajućoj i finansijskoj grupi u regionu Adria, kao i njenom društvu za reosiguranja Pozavarovalnici Triglav Re prilikom godišnje analize poboljšala kreditni rejting finansijske snage sa »A-« na »A« a i kreditnu sposobnost izdavača sa »a-« na »a« (odlično).

Kreditni rejtingi za oba društva imaju stabilnu srednjoročnu prognozu. Visoki kreditni rejtinzi obezbjeđuju Triglav grupi odgovarajući konkurentski položaj na osiguravajućim, reosiguravajućim i finansijskim tržištima, jer potvrđuju njenu finansijsku snagu i uspješnost poslovanja. Taj cilj, koji je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Triglav grupe, bio je u 2016. godini uspješno ostvaren sa dodatnim poboljšanjem samostalnih kreditnih rejtinga na »A« od strane obiju rejting agencija (S&P Global Ratings i A.M.Best) koje ocjenjuju Triglav grupu“, kazali su iz ove osiguravajuće kuće.

U izvještaju A.M. Best naglašava konstantno uspješno poslovanje u posljednjih pet godina, vodeći položaj na slovenačkom tržištu i Triglav kao snažnu trgovačku marku u regionu. Ocjenjuje da je poslovanje na domaćem tržištu pod uticajem doduše poboljšanih ali još uvijek zahtjevnih prilika i oštre konkurencije, a za prvu polovinu ove godine agencija ističe dobro poslovanje na tržištu penzijskih i zdravstvenih osiguranja.

Agencija smatra da osiguravajuće društvo posluje koristeći cjeloviti sistem za upravljanje i selektivno preuzimanje rizika, koji će se prema njihovim očekivanjima i dalje poboljšavati. Nadalje, obrazlažu podizanje ocjene boniteta matičnog društva i čvrstom te rizicima prilagođenom kapitaliziranošću Zavarovalnice. Očekuje se da će Zavarovalnica Triglav očuvati promišljeno i oprezno upravljanje kapitalom i politiku dividende, što će podupirati i ciljnu adekvatnost kapitala Triglav grupe”, navodi se u saopštenju.

Agencija je poboljšala kreditni rejting finansijske snage i kreditne sposobnosti i društvu kćeri Pozavarovalnici Triglav Re, d.d. na »A« i na »a« te je time potvrdila njenu ključnu ulogu kao saosiguravatelja svih društava Triglav grupe. Rejtinzi imaju stabilnu srednjoročnu prognozu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *