Pregled štampe za 2. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Neto dobit Jugopetrola 6,16 miliona eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je treći kvartal ove godine sa neto dobiti od 6,16 miliona eura, 27,2 odsto većom u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Blokirano 15.330 kompanija

Računi 15.330 crnogorskih preduzeća blokirani su bili posljednjeg dana oktobra, pokazuje novi spisak Centralne banke (CBCG). Na spisak vrhovne institucije monetarnog sistema tokom prošlog mjeseca uvršteno je 20 kompanija više nego na prethodnom.

Radnici odbili da potpišu ugovore sa agencijom

Oko 80 radnika Željezare Toščelik, koji su bili zaposleni na određeno vrijeme, okupilo se juče ispred kapija nikšićke fabrike nakon što im je juče, kako tvrde, poslodavac postavio ultimatum da nove ugovore o radu potpišu preko agencije ili da idu kući.

Dan

Na Morači planiraju osam hidroelektrana

Kineska kompanija Norinko planira da na Morači gradi osam hidroelektrana ukupne instalisane snage od 293,6 megavati (MrW) i godišnjom proizvodnjom od 894,82 gigavat-sata (rWx) električne energije, pokazuje informacija o statusu projekta HE na Morači, u koju je “Dan” imao uvid.

Stabilan rast

Agencija za statistiku Eurostat je saopštila da je rast u eurozoni ostao stabilan u tri mjeseca od jula do kraja septembra, na 0,3 odsto, što je u skladu sa prognozama analitičara koje je anketirala istraživačka kompanija Factset, prenosi Kapital.ba.

Banke od kamata i naknada uzele 118 miliona

Crnogorske banke su za devet mjeseci ove godine za kamate uzele 91,2 miliona eura, a za naknade i provizije 27 miliona, pokazuju podaci iz finansijskih izvještaja koje je Centralna banka objavila na sajtu.

Pobjeda

Žiri Sva cuda Crne Gore ocjenjuje 252 aplikacije

Nagrade za projekat ,,Sva čuda Crne Gore biće uručene na 12. dodjeli godišnjih priznanja Vajld bjuti, sredinom decembra, odlučeno je na sastanku stručnog žirija. Sastanku je, pored članova žirija i logističkog tima, prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović. Članovi žirija usaglasili su metodologiju po kojoj će ocjenjivati 252 pristigle aplikacije, od čega je 60 odsto u kategoriji A, 30 odsto u kategoriji B i deset odsto u kategoriji C.

Danas o rebalansu i zaduživanju od 100 miliona eura

Vladina komisija za ekonomsku politiku danas će, kako saznaje Pobjeda, raspravljati o rebalansu ovogodišnjeg budžeta i zaduživanju od 100 miliona eura emisijom obveznica na domaćem tržištu.

Banke od kamata i naknada uzele 118 miliona

Crnogorske banke su za devet mjeseci ove godine za kamate uzele 91,2 miliona eura, a za naknade i provizije 27 miliona, pokazuju podaci iz finansijskih izvještaja koje je Centralna banka objavila na sajtu.

Vijesti

SPA Bečići u blokadi zbog miliona

Među novim firmama kojima je blokiran račun na veći iznos je SPA Bečići, koja se bavi hotelijerstvom i čiji je vlasnik Marko Zečević. Dug je preko milion eura, a blokada traje pet dana.

Smanjenje zarada čekalo kraj izbora

Unija slobodnih sindikata (USS) danas će raspravljati o najavi da se priprema sanacioni plan koji će značiti nove represivne mjere za građane, kazao je Vijestima generalni sekretar USS Srđa Keković.

Đikanović: Nije po standardima

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) još nije donijela konačno rješenje o registraciji smanjenja osnovnog kapitala Elektroprivrede, nakon ponovljenog postupka, jer EPCG nije kompletirala dokumentaciju, rekao je predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Zoran Đikanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *