Potpisana CETA

Dodajte komentar

Žan Klod Junker, Donald Tusk i Džastin Trudo potpisali su Sporazum o slobodnoj trgovini između Kanade i Evropske unije (CETA).

Samo neki dijelovi sporazuma stupiće na snagu nakon što ih ratifikuju parlamenti država članica EU.

Tokom potpisivanja u Briselu je demonstriralo oko 250 ljudi, od čega je 16 „iz bezbjednosnih razloga“ privedeno.

CETA je Sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji o kome su Kanada i Evropska unija pregovarale od 2009. godine. Potpisan je, posle zastoja zbog protivljenja belgijske pokrajine Valonije, danas 30. oktobra 2016. godine.

To je sporazum „nove generacije“ jer se ne završava samo na snižavanju carinskih stopa između dva partnera nego i na uklanjanju takozvanih „necarinskih barijera“ trgovini. Cilj je da se sa 36 na 3 odsto snizi dio evropskog izvoza u Kanadu koji je na udaru ovih „necarinskih barijera“, piše francuski list Le Monde.

Biće snižena carinska opterećenja na poljoprivrede proizvode, morske plodove, automobile…

Sporazum se ne odnosi na genetski modifikovane organizme, meso tretirano hormonima, hlorom ili raktopaminom. Na zahtjev Kanade, ne odnosi se ni na audiovizuelni sektor, a u cilju očivanja „kulturnih posebnosti“. EU audiovizuelni sektor je otvoren do 90 odsto.

Kad Sporazum stupi na snagu, Kanada će u EU moći bez carine da izveze: 45.840 tona junetine koja nije tretirana hormonima, dosad je mogla da izveze 4.162 tone. Kanada će na tržište EU moći bez carine da izveze 75 000 t svinjetine koja nije tretirana raktopaminom, dosad je mogla da izveze 5.549t. Takođe će Kanada na tržište EU moći da izveze 100.000t pšenice i 8.000t kukuruza.

Iz Evropske unije će na tržište Kanade moći ubuduće bez carine da bude izvezeno 18.500 tona sira prema sadašnjih 13.472.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *