Neto dobit “Plantaža” 344.113 eura

Dodajte komentar

Podaci o rezultatu poslovanja Kompanije «13. Jul Plantaže» za prvih 9 mjeseci 2016. godine govore da je ostvarena neto dobit, veća u odnosu na prethodnu godinu, a koja iznosi 344.113 eura.

Ukupni rashodi su bili na istom nivou kao prethodne godine i pored komplikovanih procedura nabavki kojima se Kompanija prilagodila u ovoj godini.

Ukupni prihodi su 2% veći, a ove godine Plantaže bilježe sjajne rezultate u prodaji proizvoda na tržištima u čak preko 35 zemalja svijeta i na gotovo svim tim tržištima bilježe rast prodaje. Prihodi od prodaje flaširanih proizvoda su veći za 1,1 mil.€ ili 8,5%. U Plantažama su posebno ponosni na rast prihoda od flaširanih proizvoda u Crnoj Gori, koji je za 9 mjeseci bio 14% veći u odnosu na isti period 2015. Zanimljivo je da je u izuzetno izraženim konkurentskim odnosima na tržištu Crne Gore prodaja Plantaža raste i ostvaruje apsolutnu dominaciju, nad konkurentskim vinima, pa su tako u ljetnjoj turističkoj sezoni u periodu jun, jul, avgust i septembar, koja je u Crnoj Gori bila veoma uspješna, ostvarili rast prodaje flaširanih proizvoda u odnosu na prošlogodišnju sezonu za čak 30 %“, navosi se u saopštenju kompanije.

Na inostranim tržištima prodaja je porasla čak i za preko 20%.

Posebno je povećana prodaju na tržištima ex-yu regiona, a naročito BiH, dok tržišta Srbije i Kosova pokazuju stabilan nivo prodaje. Zabilježen je odličan novi početak na tržištu Rusije, te odlična prodaja u SAD-u i zemljama Evropske unije.

Karakteristike ovogodišnje Berbe Plantaža su da je sa površine od 2.100ha vinograda, pod vinskim sortama, ostvarena proizvodnja od preko 21 million kilograma grožđa, što je za 15 % veće od plana i za 30 % više u odnosu na 2015. godinu.

“Plantaže su imale i veoma uspješnu berbu stonog grožđa, jer je plan za ovu godinu iznosio je 2.1 milion kg, a proizvedeno je 2.5 miliona kg. Prodaja stonog grožđa, u ovoj godini zabilježila je izvanredan rezultat i jedna je od najboljih u istoriji kompanije. Naime, premašeno je 1.800.000 eura prihoda od prodaje stonog grožđa, što je rast od 20% u odnosu na 2015-tu godinu”, naveli su iz “Plantaža”.

Ukupan rast izvoza Plantaža je dostigao 22%. Rast izvoza u zemlje ex yu regiona je veći za 20%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *