Hoće li zemlje Perzijskog zaljeva dobiti jedinstvenu valutu?

Dodajte komentar

Stvaranje jedinstvene valute u arapskom dijelu Persijskog zaliva postalo je neizbježno i samo je pitanje vremena kad će biti sprovedeno u djelo, izjavio je izvršni predsjednik centralne banke Omana.

Oman nije u grupi zemalja koje su pokrenule inicijativu za uspostavljanje zajedničke valute ali razmatraju „ozbiljne mjere“ kojima bi se to postiglo, prenosi list Al Sharq al-Awsat.

Omanski funkcioneri nisu u ponedjeljak bili dostupni za komentar tog lista. Takođe nije jasno signalizira li guvernerov istup novi zamah u realizaciji projekta jedinstvene valute u toj regiji.

Stvaranje monetarne unije postalo je primarni cilj šest članica Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCG) u prvoj polovini 80-ih godina. Katar, Saudijska Arabija, Kuvajt i Bahrein osnovali su u martu 2010. i zajedničko monetarno vijeće i preteču centralne banke Persijskog zaliva.

U međuvremenu projekt su zakočili kriza u eurozoni i nedostatak političke volje. Oman se povukao 2006. a Ujedinjeni Arapski Emirati 2009. godine.

Mnogi bankari te regije u privatnim razgovorima ocjenjuju da uvođenje jedinstvene valute i dalje nije izgledno u doglednoj budućnosti s obzirom na tehničke poteškoće i na činjenicu da se članice GCG-a bore s niskim cijenama nafte koje na različit način utiču na njihove ekonomije.

Tako je Saudijska Arabija zabilježila oštro usporavanje ekonomskih aktivnosti i prisiljena je da sprovodi fiskalne reforme. Katar i Kuvajt imaju pak relativno jake državne finansije i izloženi su puno blažem pritisku.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *