Kako da napravite oglas za radno mjesto

Dodajte komentar

Autor: Željko Popović

Dobro napisan oglas za radno mjesto koristan je za poslodavca, ali i za ljude koji žele da konkurišu. Poslodavcima će olakšati odabir kandidata koje će zvati na prvi razgovor. Ljudima koji žele da konkuriše će pružiti jasniju sliku o radnom mjestu, te minimalnim uslovima koje treba da ispunjavaju da bi imali šansu da dobiju posao.

Kada smo prije nekoliko mjeseci pomagali jednoj velikoj kompaniji u Crnoj Gori da izabere kandidata za radno mjesto za koje su raspisali konkurs, stiglo je više od 100 CV-jeva. Oglas za radno mjesto je bio dobro napisan, tako da smo imali jasne kriterijume na osnovu kojih smo odlučivali da li će neko biti pozvan ili ne. Postojao je vrlo mali broj kandidata gdje nismo bili sigurni, koje smo ipak pozvali na razgovor.

U suprotnom, kada oglas nije dobro napisan, veliki broj ljudi, sa pravom može da zaključi kako može da odgovori na zahteve radnog mjesta, dođe na razgovor i tek onda uvidi kako su u stvari bile potrebne neke druge kvalifikacije koje on ne posjeduje. Takva varijanta nije dobra ni za kandidata, ni za komisiju.

Predlažem da na sljedeći način formirate oglas za radno mjesto:

1) Uopšteno opišite radno mjesto

U jedan ili dva pasusa navedite najvažnije karakteristike radnog mjesta. Objasnite kakve osobine i vještine bi trebao da ima idealan kandidat, a koje vještine nisu obavezne ali su poželjne. Navedite radno vrijeme, da li se posao pretežno obavlja u kancelariji ili na terenu, da li su moguća putovanja, te da li je u određenim situacijama moguća potreba za prekovremenim radom. Objasnite kome će odgovarati.
Uvodni opis treba da pomogne ljudima koji čitaju oglas da zaključe da li su uopšte zainteresovani za ovakvu poziciju i ima li potrebe da čitaju oglas dalje.

Primjer:

Naše preduzeće trenutno traži agenta u odjeljenju prodaje. Idealan kandidat za nas bi imao prethodno iskustvo u prodaju, a ukoliko se bavio prodajom IT opreme, to bi bila dodatna prednost. Ova pozicija podrazumijeva uglavnom rad van kancelarije, osim u slučaju kreiranja izvještaja i održavanja sastanaka. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka, od 8 do 16, a u izuzetnim situacijama, nekoliko puta godišnje, neophodan je prekovremeni rad. Novi član tima će biti direktno odgovoran našem direktoru prodaje.

2) Navedite konkretna zaduženja

Nakon uvodnog pasusa, navedite pregledno konkretna zaduženja koja će obavljati kandidat koji dobije posao. Najlakše je da ovo uradite nizom bočkica. Ovde treba biti konkretan i jednostavnim jezikom objasniti zaduženja, odnosno svakodnevne aktivnosti koje će obavljati. Ne treba štedjeti oglasni prostor, već navesti što više aktivnosti kako bi kandidatima bilo jasno šta ih očekuje i kako u kasnijim fazama razgovora ne bi bilo zabune i mogućnosti da kandidati koji zadovoljavaju vaše kriterijume, saznaju da se od njih očekuje da rade stvari koje možda ne vole ili ne žele da rade.

Primjer:

U nastavku je dat pregled zadataka koji se najčešće obavljaju:

  • Kontaktiranje preduzeća koji ne sarađuju sa nama u cilju zakazivanja sastanaka
  • Održavanje sastanaka sa preduzećima koja ne sarađuju sa nama
  • Kreiranje ponuda
  • Održavanje kontakta sa preduzećima kojima je predata ponuda
  • Redovni obilazak postojećih klijenata
  • Saradnja sa odjeljenem podrške kako bi se na vrijeme reagovalo na zahtjeve postojećih klijenata
  • Rješavanje incidentnih situacija usljed nezadovoljstva klijenata
  • Izrada nedjeljnih, mjesečnih i godišnjih izvještaja vezano za prodajne aktivnosti

3) Navedite potrebne kvalifikacije

Predlažem da potrebne kvalifikacije navedete u 3 grupe: lične osobine, radno iskustvo i vještine.

Lične osobine

Lične osobine koje se traže mogu biti proaktivnost, odgovornost, posvećenost kvalitetnom radu, profesionalnost i slično. Međutim, ako ove osobine navedete na ovaj način, to može vrlo malo da znači ljudima koji čitaju oglas. Umjesto toga, u jednoj rečenici napišite šta podrazumijevate pod svakom od ovih osobina.

Primjer:

Proakitvnost – Tražimo nekoga ko stalno preuzima inicijativu, predviđa koje su potrebe klijenata i reaguje na njih, te sve završava na vrijeme

Posvećenost kvalitetnom radu – U svemu što radimo, kako sa kolegama u timu tako i sa klijentima, želimo da prevaziđemo očekivanja i budemo najbolji

Radno iskustvo

Ukoliko je potrebno radno iskustvo, opet ga navedite kroz niz bočkica u kojima ćete konkretno navesti šta očekujete da je prethodno radila osoba koju ćete primiti.

Primjer:

Znanje i prethodno radno iskustvo u sledećim oblastima je prednost:

Pozivanje direktora preduzeća i zakazivanje sastanaka

Održavanje sastanaka u cilju prodaje proizvoda ili usluga

Upravljanje nezadovoljstvom klijenata

Održavanje dobrih odnosa sa postojećim klijentima kroz pozivanje, organizaciju sastanaka i povezivanje sa drugim klijentima

Vještine

Opet kroz niz bočkica navedite konkretne veštine koje očekujete da ima kandidat.

Primjer:

Odlične komunikacione sposobnosti – Agent prodaje treba da ima odlične komunikacione sposobnosti koje će koristiti u pismenoj komunikaciji (e-mail, dopisi, ponude) i usmenoj (sastanci, razgovor telefonom i slično)

Znanje korišćenja računara – Agent prodaje treba da ima osnovna znanja iz MS Excela, i što je još važnije da bude spreman da nauči nova znanja iz ovog programa, neophodna za kreiranje izvještaja

4) Objasnite na koji način mogu da apliciraju i šta je sve potrebno da pošalju

Na kraju oglasa je potrebno objasniti koja sve dokumenta treba da pošalju prilikom prijavljivanja i na koji način mogu da se prijave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *