Deset mogućih scenarija u slučaju Trumpove pobjede

Dodajte komentar

Pobjeda Donalda Trumpa na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u iznenadila bi mnoge, s obzirom na sve njegove ispade u kampanji proteklih godinu i po dana.

Iako ankete pokazuju prednost njegove protivnice Hillary Clinton, brojne su situacije i primjeri pokazali da predizbornim istraživanjima ne treba slijepo vjerovati, a i najnovije otvaranje istrage FBI-a nikako ne idu na ruku predsjedničkoj kandidatkinji. No, svi se još sjećaju zadnjeg primjera preokreta rezultata s izglasavanjem Brexita. Koliko god se ankete ne smiju zanemariti, i dalje ostaje činjenica da u SAD-u vlada talas ogorčenja i ljutnje protiv elite, što ide u korist Trumpu. U slučaju pobjede tog kontroverznog lidera, moglo bi uslijediti deset scenarija, prema mišljenju analitičara Saxo banke:

1. Oštar pad vrijednosti meksičke valute

Trumpovo obećanje da će izgraditi zid prema Meksiku kako bi zadržao ilegalne imigrante od prelaska granice, možda će koristiti kompanijama u građevinskoj industriji kao što su meksički Cemex SAB ili one poput Granite Constructiona, Tetra Techa ili Caterpillara, ali istovremeno će se dogoditi oštar pad vrijednosti meksičke valute. Možemo samo nagađati koliko će potonuti, ali za pretpostaviti je da će potrajati i nekoliko mjeseci dok se ne stabilizuje, slično kao što se događa s valutnim parom GBPUSD nakon Brexita. Za očekivati je sličnu devalvaciju, iako se pezo možda brže oporavi nego što je to slučaj s funtom.

2. Skretanje politike SAD-a u desno

Potpuno je jasno da bi Trumpova pobjeda značila skretanje politike SAD-a u desno s ozbiljnim posljedicama na međunarodnoj sceni. Već sada gotovo da nema veće svjetske nacije koju Trump nije okrznuo u svojim ispadima, a protekcionizam bi u praksi značio nametanje carinskih barijera, slično kao što bi fizičkim zidom odvojio SAD od Meksika. Istovremeno, učinkovitost institucije kao što su Ujedinjeni narodi bila bi dodatno pogođena.

3. Odlazak šefice Feda

Predsjednički izbori u SAD-u nisu nimalo povoljni za Janet Yellen, šeficu američke c3entralne banke Fed, s obzirom da je Trump eksplicitan u svom uvjerenju da je Fed politički alat ‘establišmenta’. Inače, Fed se našao na meti svih političkih opcija, a pogotovo onih desno orijentisanih, s tvrdnjama da nije ispravno pristupio posljedicama globalne finansijske krize, što nije riješilo stvarne ekonomske probleme. No, Trump je taj koji će sigurno iskoristiti prvi mogući trenutak da Yellen otpusti iz Feda.

4. Globalna borba protiv statusa quo

Predstojeći italijanski referendum o ustavnim promjenama ne može se uporediti s Brexitom, s obzirom da se odnosi na ustavne promjene, ali eventualni referendumski poraz italijanskog premijera Renzija sasvim sigurno bi doveo do dodatnog jačanja ekstremizma i anti-evropskih struja. Bez obzira što nisu direktno povezani, Trumpova pobjeda pogodovala bi cjelokupnom globalnom trendu borbe protiv statusa-quo, pa tako i italijanskim nacionalistima.

5. Polarizacija medija

Država koja je nekada bila jedan od uzora slobode medije sada je postala parodija. Sloboda i dalje postoji na papiru, ali šefovi u medijima, pod uticajem bogatih vlasnika koji preferiraju jednu od opcija, formiraju sadržaj koji je u svakom detalju usuglašen sa stranačkim porukama. Polarizacija je toliko izražena da glasači zapravo prate samo informacije koje su ionako u skladu s njihovim temeljnim uvjerenjima ili predrasudama. Bilo koji rezultat izbora, na žalost, neće donijeti promjenu već dodatno zaoštravanje postojećih krajnosti.

6. Kraj namještanju izbora

Korupcija u medijima kako bi pogodovali Clinton i njenoj pobjedi samo je još jedna u nizu Trumpovih upornih poruka kojom nastoji manipulisati stavovima birača. Mit o namještanju izbora zadnji put je iskoristila britanska desničarska stranka UKIP uoči glasanja o Brexitu. Ne čudi stoga da je i Trump odlučio da zaigra na tu kartu i sigurno neće napustiti tu retoriku ako izgubi. U slučaju pobjede, zaboraviće na priče o namještanju izbora jednako kao što je to napravio i njegov prijatelj Nigel Farage, nakon što je uistinu izglasan Brexit.

7. Kraj dvostranaštva u SAD-u

Sve je veći broj birača koji zapravo ne favorizuju ni Clinton ni Trumpa, što ukazuje na temeljno nezadovoljstvo ponuđenim opcijama i alternativama. Ironično je kako bi Trumpova pobjeda zapravo kratkoročno riješila taj problem, no ko god iz izbora izađe kao pobjednik, treba biti svjestan da je postojeće stanje u završnoj fazi i da bi to mogao biti svojevrsni okidač nove politike SAD-a koja će s vremenom pružiti treću političku opciju.

8. Bolji odnos s Rusijom

Puno je spekulacija o povezanosti Trumpa i Moskve, no ako se samo pogledaju Trumpove pohvalne izjave za Putina i o mogućoj saradnji u rješavanju sukoba u Siriji, sasvim je izvjesno poboljšanje odnosa dviju država, barem u prvi tren. U slučaju ukidanja sankcija, konsolidovaće se i odnos dolara i rublje. Zbog poznate Trumpove neuvijene retorike i nepredvidljivosti, ipak je moguće da taj valutni par zajedno sa službenom politikom Moskve i Washingtona, tokom njegovog mandata dosegne najgori status još od 1985. godine.

9. Cijene nafte će skočiti u nebo

Trumpova retorika usmjerena protiv muslimana najveća je prepreka miru na Bliskom istoku, a njegova bi pobjeda vrlo lako mogla privući pažnju Isisa i Al-Qaide koji bi SAD mogli ponovno uzeti za glavnog neprijatelja. Uzimajući u obzir osjetljivost cijene nafte na geopolitička zbivanja, Trumpove odluke mogle bi cijenu nafte pogurati daleko iznad 50 dolara po barelu, jednako kao što je Isis svjestan da napadima na izvore nafte mogu dovesti do smanjenja isporuke, a to ima puno veći uticaj na cijenu nego bilo kakav dogovor OPEC-a i Rusije.

10. Upitan odnos s Velikom Britanijom i Njemačkom

S obzirom na dosadašnje Trumpove ispade vezane za britansku premijerku Theresu May i njemačku kancelarku Angelu Merkel, potpuno je jasna međusobna netrpeljivost i budući odnosi bit će vrlo upitni, u slučaju Trumpove pobjede.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *