Pregled štampe za 31. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Dosta rupa za poreske prevare

Državna revizorska institucije predložila je izmjene Zakona o poreskoj administraciji, nadogradnju informacionog sistema Poreske uprave, dodatne kontrole povraćaju poreza na dodatu vrijednost, izmjene pravilnika i uredbi koje se odnose na naplatu poreskog duga imovinom i plaćanja poreskih obaveza na rate, definisanje kriterijume šta je to nenaplativi poreski dug, formirati posebno odjeljenje za poreske prevare,…

Veliki izazov pred Balkanom

Za zemlje zapadnog Balkana naredni period predstavljaće veliki izazov, zbog unutar regionalnih ekonomsko-političkih okolnosti, kao i ozbiljnih problema sa kojima se suočava Evropska unija, pri čemu se državama u regionu preporučuje da nastave međusobno povezivanje, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Da vrate četiri crkve na Svecu

Mitropolija Crnogorsko-primorska osporila je rješenje o nacionalizaciji ostrva Sveti Stefan, koje je prije šest decenija iseljeno i pretvoreno u luksuzni grad hotel, a crkve uknjižene na tadašnju hotelsku kompaniju, a sadašnju Hotelsku grupu (HG) Budvanska rivijera.

Dnevne novine

Potrošački sporovi rješavaće se vansudski

Tijelo za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, čije osnivanje je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, biće novi institut preko kojeg će građani biti u mogućnosti da rješavaju sporove sa trgovcima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Moramo što prije riješiti platni promet

Vlada Srbije nastojaće da u narednom periodu ukine sve administrativne barijere koje postoje u odnosima sa Crnom Gorom, a među kojima je i neriješeno pitanje platnog prometa, kazao je Dnevnim novinama srbijanski ministar privrede Goran Knežević.

Države u regionu da nastave povezivanje

Za zemlje zapadnog Balkana naredni period predstavljaće veliki izazov, zbog unutarregionalnih ekonomsko-političkih okolnosti, kao i ozbiljnih problema sa kojima se suočava EU, pri čemu se državama u regionu preporučuje da nastave međusobno povezivanje, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Dan

ZA PDV duguju 151, 4 miliona

Državna revizorska institucija objavila je juče izvještaj o kontrolnoj reviziji “Efikasnost Poreske uprave u sprovođenju mjera naplate poreskog duga”, od 9. juna 2015. godine.

Pala vrijednost dolara

Nakon tri sedmice rasta, vrijednost dolara prema korpi valuta pala je na svjetskim tržištima, kao posledica zabrinutosti ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD. Dolar je protekle sedmice oslabio prema euru 0,9 odsto, pa je kurs evropske valute porastao na 1,098 dolara. U odnosu na japanski jen dolar je ojačao 0,9 odsto pa mu je cijena dostigla 104,7 jena. preiosi SEEbiz.

Pereuzeli Farmegru i apoteke Lijek

Kompanija “Phoenix” nastavlja svoj ekspanzioni kurs na Balkanu. U Crnoj Gori je preuzeo farmaceutsku veletrgovinu “Farmegra” (u kojoj se kao osnivač vodi kompanija “Evropa lek farma” sa sjedištem u Beogradu) kao i lanac apoteka “Lijek”, čiji je osnivač, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, takođe “Evropa lek farma”.

Prestižno priznanje hotelu Palas

Na svečanoj ceremoniji održanoj u glavnom gradu Katara Dohi, hotelu “Palas” uručeno je priznanje “World Luxury Hotel Awards u kategoriji Wedding destination Winner Montenegro.

Pobjeda

Zakon onemogućava otpis poreskog duga

Od osam preporuka DRI Poreska uprava nije realizovalajednu koja se odnosi na otpis poreskog nenaplativog duga, a dvije je djelimično ispunila navodi se u kontrolnoj reviziji “Efikasnost Poreske uprave u sprovođenju mjera naplate poreskog duga, koja je objavljena juče.

Nedjelja štednje počinje danas

Guverner Centralne banke Radoje Žugić i predstavnici svih komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori potpisaće danas sporazum o realizaciji kampanje Nedjelja štednje.

I Crna Gora će imati korist

U Srbiji je počela gradnja najvećeg elektroenergetskog sistema u regionu. Posrijedi je dio transbalkanskog koridora, koji će osigurati stabilnost u snabdijevanju strujom građana Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *