Vlada čeka informacije od Škode Prahe

Dodajte komentar

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštio je juče da će češka kompanija Škoda Praha narednih dana obavijestiti Vladu o obezbjeđivanju alternativnih izvora finansiranja projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

On je kazao da nije do kraja potvrđena informacija da Češka eksportna banka ima poteškoće u obezbjeđivanju finansijskih sredstava za gradnju drugog bloka jer su, kako je dodao, pregovori još u toku.

Obaveza Škode Prahe i dalje ostaje ista i oni su rekli da će nas narednih dana obavijestiti o obezbjeđivanju alternativnih izvora finansiranja“, rekao je Kavarić novinarima na marginama konferencije o ekonomiji Montenegro 2016. koju Privredna komora organizuje u Budvi.

Sa tog aspekta, kako je naveo, očekivanja Vlade prema češkoj kompaniji su nepromijenjena.

Naša odluka ostaje nepromijenjena. Drugi blok će se graditi. Suštinska odluka po pitanju TE je donesena još ljetos, onog momenta kada su se oba akcionara, Vlada i italijanska kompanija A2A, saglasile oko projekta izgradnje TE. Sad govorimo o praktičnoj izvedbi procesa“, poručio je Kavarić.

Češka eksportna banka informisala je početkom sedmice predstavnike Elektroprivrede i Škoda Prahe da ima probleme u pronalaženju finansijskih sredstava za gradnju drugog bloka TE u Pljevljima. Kao glavni problem oni su naveli nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država Crna Gora bude garant u izmirenju kredita, kojim bi se finansirala gradnja drugog bloka.

Češka eksportna banka je insistirala na dobijanju državne i garancije Elektroprivrede i tokom ranijih pregovora između crnogorske energetske kompanije i Škoda Prahe o finansijskoj konstrukciji za gradnju drugog bloka Te. Međutim, Vlada nije pristala na davanje garancije, jer to nije bio uslov propisan javnim pozivom iz 2013. godine.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *