Srbija: Ko ne plaća račune za telefon, neće moći da uzme kredit

Dodajte komentar

Građani Srbije koji ne budu plaćali račun za mobilni telefon, moguće je da neće moći da dobije kredit od banke. Ovo pravilo će početi da se primjenjuje od sljedeće godine, kada se očekuje da podaci o potraživanjima mobilnih operatera uđu u kreditni biro Udruženja banaka.

To bi značilo da će bankari raspolagati informacijama o tome da li knjihovi klijenti ne plaćaju račune za mobilne telefone.

S obzirom da je sve više problematičnih kredita, banke će ovako imati bolji uvid u platežnu sposobnost potencijalnih klijenata. Pored toga, potrebno je i da se utvrdi cijela procedura dostupnosti ovih podataka, ali će se oni najvjerovatnije naći u kreditnom birou u toku 2017. godine, kazali su za “Blic” iz jedne od vodećih banaka.

Jedan od uslova koji Srbija treba da ispuni da bi se bolje rangirala na Duing biznis listi 2018. godine je i više informacija o klijentima u kreditnom birou. Pored toga, ambicija Vlade je da Srbija za dvije godine bude među prvih 20 na ovoj listi, a trenutno je na 47. mestu.

Mobilni operateri koji posluju u Srbiji će zajedno nastupiti oko ovog predloga.

Iz jedne od telekomunikacionih kompanija poručuju da je kreditni biro već pokrenuo zahtjev za dostavljanje ove vrste podataka, a trenutno se čeka mišljenje povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *