Konferencija Montenegro 2016: Politička stabilnost i reforme preduslov rasta investicija

Dodajte komentar

Međudržavna saradnja, politička stabilnosti i ekonomske reforme osnovni su preduslov rasta investicija zapadnog Balkana, ocijenio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i dodao daje potreban ekonomski model koji se zasniva na jačanju izvoza i ulaganja.

Lazović je na Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2016, koju organizuje Privredna komora, pod nazivom “Razvojne perspektive Zapadnog Balkana”, koja je juče počela u Budvi, rekao da je većina država tog regiona čvrsto na putu evropskih integracija.

Investicije

Udruženo djelovanje i prihvatanje činjenice da je zapadnobalkansko tržište atraktivnije kao regionalno, a ne zatvoreno nacionalnim granicama, prvi je korak ka uspješnoj realizaciji investicija“, kazao je Lazović. On je dodao da se radi o državama sa velikim prirodnim i ljudskim potencijalima.

Zapadni Balkan je dio Mediterana, a on je oduvijek bio interesantan trgovinski čvor ostalim zemljama Evrope i ostatka svijeta. Postizanje ekonomski razvijenog Zapadnog Balkana prepoznaje i EU, usmjeravajući zančajne fondove u infrastrukturne projekte“, saopštio je Lazović. On je naveo da investitora, ipak, nema onoliko kolike su mogućnosti.

Reforme u oblasti vladavine prava su ključne da bi kapital bio siguran, a došao zdrav investitor. Crna Gora i ostale zemlje su učinile veliki napredak u unapređenju svog pravnog poretka, ali je još izazova pred nama“, kazao je Lazović.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, je otvarajući konferenciju saopštio da je Crna Gora u Berlinskom procesu prepoznala svoju jasnu razvojnu šansu.

Crna Gora valorizuje energetske potencijale i povezanost s Italijom preko izgradne podvodnog kabla postajući energetsko čvorište”, kazao je Vujanović. Postignuti rezultati u ekonomiji kroz makroekonomske pokazatelje pokazuju, kako je ocijenio, dinamičan razvoj privrede.

Sve je to Crna Gora postigla zahvaljujući prirodnim resursima, geografskom položaju, ali i državnoj politici koja je stvarala povoljni poslovni ambijent smatra”, Vujanović.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković, rekao je da je prosječna stopa rasta u regionu u prošloj godini iznosila 2,7 odsto.

“Veće investicije i povećanje privatne potrošnje predstavlja jedan od glavnih pokretača rasta. Konkurentnost naših privreda napreduje određenim tempom, ali je to još daleko od željenog nivoa,” kazao je Mijušković.

Prema njegovim riječima i pored napretka stopa nezaposlenosti i dalje veoma visoka. On je precizirao da se procjenjuje da će za narednih pet godina ulaganja u energetiku iznositi 1,5 milijardi eura, u saobraćajnu infrastrukturu dvije milijarde, a u turističke kapacitete i više od pet milijardi eura.

Izvršni direktor Komiteta za istočno-evropske ekonomske odnose, Mihael Harms, podsjetio je da je cilj Berlinskog procesa poboljšanje saradnje između država zapadnog Balkana i EU i jačanje regionalne, što je, smatra, proces koji pospješuju konferencije poput crnogorske.

Cilj

Zajednički nam je cilj jačanje cijelog regiona smještenog između Jadrana i Dunava kao glavne investicione lokacije. Njegova najveća snaga je u tome što uprkos svim problemima i dalje održava niz različitih ekonomskih odnosa”, rekao je Harms.

Crna Gora, kako je saopštio, je najmanja zemlja u regiji, ali da kroz blisku ekonomsku saradnju sa drugima, može mnogo bolje da iskoristi velike prednosti, na primjer u turizmu.

Izgledi da postanu dio najveće svjetske ekonomske regije čini vaše zemlje zanimljivim lokacijama za investiranje“, rekao je Harms.

PKCG dvodnevnu Konferenciju organizuje u saradnji sa Komitetom za istočno-evropske ekonomske odnose iz Berlina, a ovaj skup okupio je oko 500 učesnika.

Visok javni dug kočnica ekonomskog razvoja

Uprkos napretku u fiskalnoj konsolidaciji, visok nivo javnog duga u većini zemalja u regionu i dalje predstavlja problem i svojevrsnu kočnicu ekonomskog razvoja“, rekao je Mijušković.

On je dodao da spoljnotrgovinski disbalans ostaje izazov u većini zemalja regiona.
Dešavanja, posebno nakon izbijanja ekonomske krize i pada nivoa stranih direktnih investicija, uzrokovala su i povećanje godišnjeg deficita tekućeg računa u većini zemalja regiona“, naveo je Mijušković. On ipak smatra da nema sumnje da se osjeća napredak.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *