Niue, državica nezavisna od strane pomoći i kredita

Dodajte komentar

Neke zemlje koriste malo drugačiju logiku i radikalnim mjerama održavaju svoju finansijsku nezavisnost. Naime, Niue, pacifička ostrvska državica u blizini Novog Zelanda, proglasila se slobodnom od bilo kakvih dugova.

Njene vlasti i građani su otplatili četiri miliona dolara i odlučili da se više neće zaduživati već će živjeti prema svojim mogućnostima.

Njenih 2.000 stanovnika živjeće od onoga što im priroda nudi i od svog rada, što znači od turizma, izvoza banana i drugog voća, izvoza vode i sl. To izgleda nije bila loša odluka, jer na ostrvu trenutno rastu penzije i plate u javnom sektoru. Penzije će u decembru biti za 10% veće, a plate bi u narednih pet godina mogle da narastu na 80% novozelandskih, gdje je mnogo veći standard nego na Niueiu.

Međutim, građani ove državice i dalje žive prema svojim mogućnostima. “Bolje je biti strpljiv, pametno investirati i zavisiti od sebe a ne od stranih organizacija kod kojih ste se zadužili”, uvjeren je premijer Toke Talagi.

Ova zemlja se ekonomski oporavlja, a njene vlasti dugoročno razmišljaju i o demografskim problemima. Pokušavaju da vrate mlade koji su emigrirali i da zadrže one koji to planiraju, između ostalog, i tako što isplaćuju 1.437 dolara onima koji zasnuju porodicu, odnosno dobiju dijete, što je velika svota na ovom ostrvu.

Zbog ovakve politike posljednjih godina populacija je porasla za 10 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *