Jedina igra u gradu

Dodajte komentar

Faraon, baset ili faro imena su za jednu staru kartašku igru. Ogromno bogatstvo se gubilo ili dobijalo u toj igri.

Ono što spaja nas i igru je rečenica koju je izgovorio Kanada Bil Džons, poznati prevarant, tokom namještene igre faroa u Kairu (Ilinois, SAD): Znam da je namještena, ali to je jedina igra u gradu.

Mijenjaju se vlade, politička okolina, svakako i zakoni. Uglavnom se mijenja i poreska uprava. Jedino što se ne mijenja je ljudski duh koji gura sve da bi uzeo stvari u svoje ruke.

Iako na prvi pogled sve izgleda beskorisno ili ne tako vrijedno našeg vremena, znanja i volje, i dalje se bavimo tim preduzetništvom.

Iako znamo da je “igra namještena” i da gotovo ne postoji način da se pobijedi, želimo da se uključimo, igramo igru i pokušamo da pobijedimo “kuću”.

Naravno, kao i u svakoj igri, neko će dobiti, a neko izgubiti. Jedan će napraviti bogatstvo, a onaj drugi neće. Oni nevični preduzetničkom poslu svakako će se prevariti u nekoj procjeni. Bitno je da izađu sa što manje posljedica.

Ipak, preduzetništvo nije kartaška igra ili igra na sreću. Dobro, ponekad su potrebni elementi sreće, ali samo malo. Najvažniji su priprema, stav, prodaja vrijednosti, zdrav duh, ispravan put. Sa takvim pripremama svaka igra koja se postavi pred vas, iako se naizgled čini namještenom, je samo igra u kojoj možete da pobijedite.

Takođe, u vezi sa jedinom igrom u gradu, razmislite da li je možda vrijeme da promijenite grad? To u vašem slučaju može da bude i promjena države djelovanja. Drugim riječima, ako ste radili prvenstveno na teritoriji Crne Gore, vrijeme je da se otisnete u igru na nekom drugom mjestu. Da počnete da prodajete svoje proizvode ili usluge u nekoj drugoj zemlji. Ako je posao lokalan i ne postoji način da se pomjerite – promijenite igru, tj. podignite je na viši nivo.

Najbolje je kada možete da birate šta ćete raditi i kakvu igru ćete igrati. U suprotnom, igra je već definisana, uloge kao i ulozi se znaju i jednačina dobitka ili gubitka je već poznata. Takav je na primjer posao pekara. Računica pekare se zna, kao i stvari koje ulaze u kalkulaciju. Pitanje je samo da li želite da proizvodite kvalitetniji ili vještački obojen proizvod.

U svakoj igri postoje pravila, pa tako i u igri preduzetništva.

Varanje se, na duže staze, nikada ne isplati. Igranje prema pravilima je svakako teško, ali se lakše spava i izgrađuju se neke vrijednosti do kojih varalice nikada ne stižu.

Postoji još jedna opcija igre koja se rijetko spominje jer je veoma ekstremna. U pitanju je vrhunska igra. Igra velikih uloga. Igra u kojoj ima mjesta samo za odlikaše i u kojoj ste obično sami (ili se kasnije pojavi konkurencija).

Ona se otvara onda kada je vaša igra stigla do vrha i kada nema dalje, onda kada vas se konkurencija plaši i pita se da li ćete izaći na tender ili dati ponudu.

Vi ste ti koji postavljaju standarde i svi pokušavaju da vas prate, ili odustaju, pa nude inferiornije proizvode ili usluge za daleko nižu cijenu.

Tako da na kraju uvjek igrate igru.

Razlika je samo u tome što ili ulazite znajući da je igra namještena, spremni da se okrenete i odete, promijenite igru i dignete je na viši nivo ili potpuno promijenite mjesto igre.

Ivan rečević, MojaFirma

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *