Škoda Praha mora da traži novog finansijera za TE Pljevlja

Dodajte komentar

Češka eksportna banka (CEB) obavijestila je Elektroprivredu (EPCG) i Škoda Prahu da ima problema u pronalaženju sredstava za realizaciju projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, saopšteno je iz crnogorske elektroenergetske kompanije.

Iz CEB-a su objasnili da imaju problema u pronalaženju sredstava, jer su u međuvremenu od EPCG dodatno tražili državne garancije Crne Gore.

Predstavnici EPCG su naveli da su razgovori o zatvaranju finansijske konstrukcije za projekat drugog bloka TE intenzivirani nakon potpisivanja ugovora sa kompanijom Škoda Praha, kao i da se oni svakodnevno obavljaju u cilju postizanja finalnog dogovora.

Ugovori koji su potpisani 29. septembra validni su nakon što prvorangirana kompanija, Škoda Praha, obezbijedi finansijska sredstava i to do 85 odsto planirane investicije”, objasnili su iz EPCG.

Oni su dodali da ih je, u međuvremenu, CEB informisala da ima problema u pronalaženju sredstava, jer su od EPCG dodatno tražili državne garancije Crne Gore.

To, kako je javnosti poznato, nije bio uslov u pregovorima sa mogućim partnerima tokom procesa i javnog poziva od 2013. godine”, rekli su iz EPCG.

Radni tim na implementaciji projekta i menadžment EPCG je, kako su objasnili, obezbijedio potreban biznis plan, a u toku je i finalizacija Studije uticaja na životnu sredinu u cilju pravovremenog dostavljanja svih potrebnih dokumenata za finalizaciju finansijske konstrukcije.

Obaveza kompanije Škoda Praha, kao planiranog izvođača radova, saglasno javnom pozivu i uslovima dobijanja tog statusa, je da u dogovoru sa CEB-om ili drugim finansijskim institucijama obezbijedi dio potrebnih finansija za implementaciju projekta drugog bloka TE”, dodali su iz EPCG.

Iz EPCG su saopštili da je tokom ove, na insistiranje kompanije iz Česke, zakazan sastanak predstavnika EPCG i Škoda Praha, koji su najavili Radnom timu druga alternativna rješenja u pronalaženju sredstava za finansiranje tog projekta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *