Pregled štampe za 26. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Državni dug oko 2,2 milijarde eura

Državni dug Crne Gore na kraju trećeg kvartala ove godine iznosio je 2,197 milijardi eura sa depozitima (111,6 miliona) ili 58,84 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Crna Gora na 51. mjestu, rezultat gori

Crna Gora je u novom izvještaju Svjetske banke (SB) o lakoći poslovanja (Doing Business 2017) zauzela 51. poziciju od ukupno 190 država i zabilježila gori rezultat u odnosu na prošlu godinu. Crna Gora je prošle godine bila 46. na listi od 189 država.

Kako je Vlada čašćavala firme

Komisija za naplatu poreskog potraživanja imovinom omogućila je firmi Rokšped da u martu 2014. godine plati 1,4 miliona eura poreskog duga imovinom koju je samo dva i po mjeseca ranije kupila za svega milion eura, piše u izvještaju Državne revizorske institucije Efikasnost naplate poreskog duga imovinom poreskog obveznika.

Pregovaraju sa CEB svakodnevno

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja, kredit još nije obezbijeden, a iz Elektroprivrede kažu da svakodnevno pregovaraju sa Češkom eksportnom bankom (GEB).

Dnevne novine

IRF u Gusinju i Andrijevici finansira 14 projekata

Investiciono-razvojni fond od osnivanja od sada samo na području opština Gusinje i Andrijevica je finansirao 14 projekata, ukupne vrijednosti skoro 2,5 miliona eura. Građani Gusinja i Andrijevice koji su aplicirali za kredite Investiciono-razvojnog fonda (IRF), novac su najviše koristili za projekte iz oblasti poljoprivrede i energetike.

Pokrivenost uvoza izvozom 14,9%

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,78 milijardi eura, što je 11,2 odsto više u odnosu na isti period prošle

Nezaposlenih građana više od 44.000

U Crnoj Gori je ove sedmice 44.440 nezaposlenih građana, 1,86 odsto više nego prošle, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje.

Tivćani ostvarili 77 odsto budžeta

U gradsku kasu Tivta se u prvih devet mjeseci ove godine slilo 14,15 miliona eura, što je 77,4 odsto od plana.

Dan

Porez naplaćuju od građana, tajkune ne diraju

Dok iz Poreske uprave poručuju da je naplata poreza efikasnija iz mjeseca u mjesec, odnosno da se premašuju planovi, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarena je bruto naplata od 672 miliona eura, tj. za 30 miliona više nego prošle godine, sa druge strane, najvećim dužnicima sa crne liste dug nije smanjen ni cent.

Zakup raskinut, koncesija ostala

Kompanija Bepler i Džejkobson, vlasnik hotela Avala, već pet godina čeka odgovor Uprave za igre na sreću, pred kojom je 2011. godine inicirala postupak za oduzimanje koncesije koja je data Kazinu Avala za priređivanje igara na sreću.

Cijene niže za 0,9 odsto

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u septembru su bile niže za 0,9 odsto u odnosu na avgust, naveli su iz Monstata. U odnosu na isti mjesec lani cijene su bile više 0,4 odsto, dok je stopa rasta cijena u ovoj godini iznosila minus 3,7 odsto. Kada su u pitanju cijene iz uvoza, one su porasle u odnosu na avgust pola procenta, dok su u odnosu na septembar lani bile niže 0,3 odsto. Stopa rasta u ovoj godini je iznosila minus 1,4 odsto.

Pobjeda

Najugroženiji stari i bolesni

Energetsko siromaštvo predstavlja sve veći problem u zemljama Jugoistočne Evrope i potrebne su velike promjene u politikama i praksi kako bi se ono eliminisalo, ocijenjeno je na konferenciji kojaje održana u Podgorici.

Šoping vikend u Rimu

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro erlajnz pripremio je posebnu ponudu aranžmana za Rim za sve koji žele da posjetetaj grad.

Mimoza nije zaštićena ni nakon dvije godine

Tivatski hotel ,,Mimoza, čije je rušenje počelo prošle sedmice, nema status kulturnog dobra, saopštenoje iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Iz tog državnog organa potvrdili su daje Uprava prije dvije godine prihvatila inicijativu tivatske arhitektice Marije Nikolić da se hotel ,,Mimoza zaštiti kao značajan objekat arhitekture 20. vijeka, odnosno proglasi za spomenik arhitekture.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *