Gigant SFRJ bez nade: “Zastava automobili” ide u bankrot

Dodajte komentar

Preduzeće “Zastava automobili” ići će po svemu sudeći u bankrot jer u predviđenom roku nije podnijet plan reorganizacije preduzeća.

Stečajni sudija Privrednog suda u Kragujevcu, Branislav Jovanović rekao je da je, posle prvog ročišta u stečajnom postupku nad preduzećem “Zastava automobili”, odlučeno da će se o bankrotstvu firme odlučivati van ročišta, jer u predviđenom roku niko nije podnio plan reorganizacije.

Ročište je održano u sali Skupštine grada, zbog velikog interesovanja bivših radnika te firme, a trajalo je oko tri sata.

Na ročištu je prihvaćen izvještaj stečajnog upravnika o ekonomsko-finansijskom stanju, prema kome obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi dinara, dok se najviše duguje Pariskom i Londonskom klubu – oko 24,5 milijardi dinara i Fondu za razvoj Repubike Srbije – oko 10 milijardi dinara.

“Zastava automobili” potražuje oko 650 miliona dinara, a u stečajnu masu firme je ušlo oko 350 miliona dinara sa dva računa, nekretnine vredne 95 miliona dinara i oko 200 miliona za koje je procijenjena mogućnost naplate.

Na ročištu su izabrani povjerilački organi, predsjednik Skupštine povjerilaca i petočlani odbor koji čine povjerioci sa najvećim iznosom potraživanja, medju kojima je i zastupnik 237 bivših radnika “Zastava automobila”, Radiša Pavlović.

On je kazao da bivši radnici potražuju oko milion eura od “Zastava automobila”.

Pavlović je na ročištu zatražio da bivši radnici dobiju status izlučnog povjerioca, odnosno da mogu da traže da se određene stvari izdvoje iz stečajne mase. On je dodao i da je dio dugovanja prema Londonskom i Pariskom klubu trebalo da izmiri država.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *