Uskoro prva IPO na Beogradskoj berzi

Dodajte komentar

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta najavio je realizaciju prve inicijalne javne ponude akcija (IPO) u Srbiji.

Uoči održavanja 15. Međunarodne konferencije Beogradske berze “Upgrade in Belgrade”, Krneta je za Magazin Biznis ocijenio da su u ovom trenutku “tri kompanije jako blizu, ali je jedna od njih donijela odluku” da model IPO koristi za finansiranje rasta i razvoja od maja naredne godine.

Investitori nisu problem. Oni će sigurno biti zainteresovani, jer nemaju gdje da ulože svoju štednju u uslovima ekstremno niskih kamatnih stopa – kazao je Krneta.

 

On je objasnio da je odlukom da se realizuje prvi IPO, Srbija “krenula putem koji je prepun mina, ali to radimo zato što berza nije mesto za mistifikaciju”.

Mistifikacija postoji samo tamo gdje ne postoji znanje. Berza nije kockarnica niti veliki rulet, već egzaktna društvena institucija koja ima ulogu lokomotive rasta i razvoja ekonomije. Ako ikada želimo da kao društvo budemo razvijeni moraćemo da imamo i razvijenu berzu”,rekao je Krneta.

 

On je dodao da srpske kompanije radije idu u banku po novac nego na tržište kapitala “zato što je to vjerovatno lakše i za vlasnika i za menadžere”.

“IPO zahtijeva šest mjeseci “krvavog” posla – pripremu dokumenata, komunikaciju sa investitorima, novu organizaciju kompanije i na kraju kompanija prestaje da biva kompanija jednog ili dvojice vlasnika”, objasnio je Krneta.

Sinteza

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *