Nova tri osiguravača intenzivirala utakmicu na bh. tržištu

Dodajte komentar

Tri nova osiguravajuća društva u Bosni i Hercegovini, osnovana u ovoj godini, zauzimaju svoje pozicije na tržištu, izvještava Indikator.ba.

Najstariji od tri nova osiguravača Euros osiguranje Banja Luka već je, zaključno sa avgustom 2016. godine, dostigao bruto zaračunatu premiju veću od 3,5 miliona KM. Ovo osiguravajuće društvo, koje su početkom 2016. godine osnovali A&K Konaslting d.o.o. Banja Luka i još osam fizičkih lica, prema podacima Agencije za osiguranje BiH već ima tržišni udio u RS od 2,78 posto, a na nivou BiH 0,82 posto.

Agresivno je krenulo u borbu za “mjesto pod suncem” Central osiguranje Sarajevo koje je počelo s radom polovinom ove godine. Društvo koje je u kratkom vremenu otvorilo veliki broj poslovnica i značajno uložilo u marketinšku promociju, već je zaključno sa avgustom, ostvarilo 1,2 miliona KM bruto premije, što na entitetskom nivou predstavlja tržišni udio od 0,40 posto, a na nivou BiH 0,28 posto.
Društvo su osnovali Visoka škola CEPS-Centar za poslovne studije Kiseljak i Centar Gradnja d.o.o. Široki Brijeg.

Treći novi osiguravatelj, SAS – Super P osiguranje a.d. Bijeljina, koje je takođe počelo rad sredinom godine, stekao je 230 hiljada KM bruto premije, a njegov tržišni udio za sada je simboličan – 0,18 posto u RS, a 0,05 posto na nivou BiH. Ovo društvo osnovale su firme koje se bave prometom nafte Super Petrol i SAS iz Priboja.

Pojava nova tri osiguravajuća društva dodatno je pojačala konkurenciju na osiguravajućem tržištu BiH na kojem je u prvih osam mjeseci 2016. godine ostvarena premija od 428,77 miliona KM, što je povećanje od 8,29 posto u odnosu na isti period lani.

Sarajevo osiguranje je vodeće na tržištu vrativši nakratko izgubljenu ulogu lidera sa ostvarenom bruto premijom od 38,84 mil. KM, ispred Uniqa osiguranja sa 38,75 mil. KM i Euroherc osiguranja sa 36,51 mil. KM.

Na tržištu BiH sada ukupno ima 27 osiguravajućih društava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *