Crna Gora da razmišlja o sopstvenoj berzi struje

Dodajte komentar

Crna Gora, kada je u pitanju formiranje berze električne energije, mora da razmišlja o mogućnosti povezivanja tržišta sa nekim od svojih susjeda, ocijenio je izvršni direktor Nord Poll Consultinga, Hans-Arild Bredesen.

On je u intervjuu za list Elektroprivreda kazao da formiranje berze električne energije nije jednostavan proces, a Crna Gora ima nekoliko opcija kada je u pitanju model organizovanog tržišta.

Crna Gora ima različite opcije. Jedna je da se uspostavi sopstvena berza, ali u ovom slučaju to bi trebalo da bude sa ciljem povezivanja sa nekim od svojih susjeda. Tu je, naravno, mogućnost spajanja sa jednom od već postojećih ili novih berzi električne energije u susjednim zemljama”, rekao je Bredesen koji ima preko 20 godina iskustva u razvoju tržišta električne energije.

Prema njegovim riječima, ne postoji ‘pravi’ odgovor. Njegov stav je, generalno, da u svakom pristupu, Crna Gora mora da obuhvati ambiciju povezivanja tržišta od samog početka.

Bredesen je, odgovarajući na pitanje kada očekuje da će tržište električne energije u Jugoistočnoj Evropi biti dovoljno razvijeno i spremno za pridruživanje već povezanim tržištima Zapadne Evrope, kazao da je Nord Pool Consulting aktivan u regionu Jugoistočne Evrope više od deset godina.

Dijeleći znanje o radu efikasnog i transparentnog tržišta električne energije bili smo dio izrade dizajna regionalnog tržišta, zajedno sa domaćim akterima i Energetskom zajednicom, a učestvovali smo i u uspostavljanju berzi, u Rumuniji, Turskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj”, precizirao je Bredesen.

Region Jugoistočne Evrope je, kako je kazao, dostigao tačku gdje se zapravo primjenjuju savremeni, transparentni tržišni mehanizmi u skladu sa ostatkom Evrope.

Albanija je počela da razvija nacionalno tržište električne energije na osnovu evropskog ciljnog modela. Učesnici na lokalnim tržištima su pokazali veliko interesovanje za izgradnju modernih tržišta, što je preduslov za uspjeh”, rekao je Bredesen.

On smatra da je važno imati na umu da za integraciju tržišta električne energije uvijek treba vremena, a najteži dio je vjerovatno uspostavljanje neophodnih procesa između aktera, regulatora, vlada i operatora prenosnog sistema.

Da biste promijenili način na koji tržišta električne energije funkcionišu to zahtjeva saradnju između mnogih učesnika”, dodao je Bredesen.

Nord Pool, kako je podsjetio, uspostavlja i razvija tržišta električne energije od 1993. godine.

Prema riječima Bredesena, tri su ključna elementa u formiranju uspješne berze električne energije – saradnja, povjerenje i vrijeme.

Tu se misli na snažnu i pozitivnu saradnju između vlada, operatora prenosnog sistema, proizvođača električne energije, ključnih industrijskih učesnika i regulatora”, rekao je Bredesen.

Kada je riječ o povjerenju, transparentnost i povjerenje su ključni u radu Nord Pool-a prilikom uspostavljanja i razvijanja tržišta.

Vrijeme – uspostavljanje samog tržišta je samo mali dio reforme tržišta. Uvijek je važno imati holistički pristup. U nekim zemljama regionima, ulaganje u prenos i/ili proizvodne objekte je preduslov”, smatra Bredesen.

Razdvajanje je, kako je naveo, još jedan zadatak koji će biti potreban ako je cilj puna deregulacija. U svim okolnostima, prilagođavanje zakona, podzakonskih akata i tržišnih pravila su važni preduslovi za dobro funkcionisanje tržišta.

Bredesen je, odgovarajući na pitanje mogu li nacionalne berze uspješno da posluju u ovom dijelu Evrope ili je neophodno formiranje regionalnog tržišta, kazao da smatra da su tržišta električne energije vitalni alati za stvaranje konkurentnog energetskog sektora u bilo kojoj zemlji ili regionu.

Kao što je pokazao razvoj Evropskog tržišta, postojanje nacionalne berze i dobro funkcionisanje združenih tržišta uz njihovo transparentno povezivanje je efikasan način da se obezbijedi efektno regionalno iskorišćavanje resursa, poštujući potrebu za lokalnom kontrolom i vlasništvom”, rekao je Bredesen.

On smatra da je moguće otvoriti manja nacionalna tržišta sa jasnim ciljem povezivanja sa susjedima uz zadržavanje nacionalne kontrole nad njihovim razvojem, posebno u ranim danima organizovanog tržišta električne energije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *