Da li je kineski balon pred pucanjem?

Dodajte komentar

Iznos novih kredita kineskih banaka uzletio je u septembru za gotovo 30 odsto u odnosu na prethodni mjesec, prema zvaničnim objavljenim podacima.

To dodatno produbljuje zabrinutost zbog rizične kreditne ekspanzije u drugoj najvećoj ekonomiji svijeta.

Novi krediti koje su odobrile kineske banke skočili su na 1.220 milijardi juana (181,3 milijarde dolara) prošlog mjeseca sa 948,7 milijardi juana iz avgusta, saopštila je Narodna banka Kine, a prenosi agencija AFP.

Peking, suočen sa teškom strukturnom tranzicijom i slabom globalnom tražnjom, koristi labavljenje kreditnih uslova kao stimulativnu mjeru za podsticanje privrede. Međutim, brzi rast zaduživanja pali alarm za uzbunu, navodi francuska agencija.

Međunarodni monetarni fond upozorio je ranije ovog mjeseca da kineska zavisnost od duga raste “opasnim tempom” i pozvao je Peking da obuzda rast kredita.

“Održavanjem zamajca visokog kratkoročnog rasta na ovaj način, ekonomija se suočava sa nagomilavanjem loše raspodjele sredstava i rizikuje eventualne poremećaje u ekonomskom prilagođavanju”, navodi se u saopštenju MMF-a.

Ekonomisti upozoravaju da naduvavanje balona zaduživanja predstavlja rizki koji može izazvati finansijsku krizu zbog rasta iznosa loših kredita i gomilanja neizvršenih obaveza po osnovu obveznica.

Ukupan kineski dug je dostigao na kraju prošle godine 168,48 biliona juana (25.000 milijardi dolara), što odgovara procentu od 249 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, procijenila je Kineska akademija društvenih nauka.

Istraživačka kompanija ANZ Research je predvidjela da bi rast kredita mogao da se ohladi u četvrtom kvartalu, pošto jedinica lokalne samouprave pooštravaju ograničenja za kredite na pregrejanom stambenom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *