Ne može se živjeti sa dva eura dnevno

Dodajte komentar

Savez sindikata Crne Gore nezadovoljan je zbog nacrta nove metodologije za određivanje potrošačke korpe koju je uradio Zavod za statistiku Monstat. Iz SSCG su pitali Monstat kako je moguće zadovoljiti dnevnu potrebu za hranom sa 2,08 eura.

Prema ovom nacrtu Monstat je broj proizvoda i usluga u potrošačkoj korpi smanjio sa 130 na 92, čime je vrijednost korpe za četvoročlanu porodicu smanjena sa 906 na 557 eura i time se približila prosječnoj plati od 502 eura.

Unija slobodnih sindikata ranije je protestovala zbog ovih izmjena i tražila da se ovaj nacrt ne usvaja, već da se o njoj hitno raspravlja na Socijalnom savjetu

Prema Monstatu, troškovi za hranu po osobi dnevno treba da iznose 2,08 eura.

Pitamo se da li strukturu nove potrošačke korpe, odnosno potreba pojedinca/ domaćinstva treba uskladiti sa onim što je stvarnost koja ne pruža mogućnosti za zadovoljenje osnovnih egzistencijalnih potreba velikom dijelu naše populacije zbog veoma lošeg životnog standarda, ili sa onim što bi omogućilo normalno zadovoljenje osnovnih životnih potreba i normalan život pojedinca“, saopšteno je iz Saveza sindikata, čiji je generalni sekretar Duško Zarubica.

Oni pitaju Monstat, koji je obrazložio da je došlo do promjene u strukturi potrošačke korpe zbog pojave novih proizvoda i usluga, zašto nigdje nije navedeno koji su to novi proizvodi i usluge.

Ako kažete da je došlo do promjene u strukturi potrošačke korpe zbog pojave novih proizvoda i usluga u potrošnji naših domaćinstava, zašto nigdje nije navedeno koji su to novi proizvodi i usluge, već je mjesto toga smanjen broj prehrambenih artikala sa 130 na 92. Može se zaključiti da je skoro 40 prehrambenih proizvoda iz prethodne korpe izbrisano i da je ista znatno redukovana (“sve po prepuruci nutricionista”). Pitamo se kako je moguće zadovoljiti dnevnu potrebu za hranom sa 2,08 eura“, navedeno je iz Saveza sindikata.

SSCG pita i zar svima nije neophodan jednak iznos prehrambenih i neprehrambenih proizvoda i usluga za zadovoljenjem osnovnih egzistencijalnih potreba, bez obzira koliko bili bogati ili siromašni.

Savez se protivi i izbacivanju iz korpe troškova za plaćanje rente, održavanje higijene, kupovine i održavanja automobila, za odlazak na odmor…

Da li u 21. vijeku više generacija treba da živi pod istim krovom u okviru jednog domaćinstva, ili svaka generacija treba da rješava svoje stambeno pitanje na način što će živjeti privatno i plaćati rentu ili
kupiti sopstveni stan i plaćati visoku mjesečnu ratu na iznos kredita. Nije realno isključiti iz grupe neprehrambenih proizvoda i usluga kupovinu automobila i njegovo održavanje, kada dobro znamo da su rijetka domaćinstva koja ne posjeduju barem jedan automobil u svom vlasništvu“, smatraju u SSCG, navodeći da je i odmor ono što predstavlja minimum u zadovoljenju osnovnih životnih potreba za normalno funkcionisanje.

Oni navode da statistički podaci mogu biti matemarički ili formalno ispravni, ali ne moraju odražavati stvarnost na jedan društveno relevantan i bitan način.

Statistika je ono što od nje napravite brojevi mogu da pokazuju jedno, a stvarnost drugo, navode iz Saveza sindikata.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *