Najčešće prevare na putovanjima i kako ih izbjeći

Dodajte komentar

Od smiješno preplaćenih taksija do neprimijetnog otkrivanja podataka s kreditne kartice, prevare putnika na svakom su koraku i svugdje na svijetu sve češća pojava.

I dok je skoro pa nemoguće znati kada će vas neko nasamariti, važno je znati kakve sve vrste prevara postoje i šta učiniti u takvim situacijama.

Džeparoši vole turiste, a ako niste oprezni postaćete laka žrtva. Kao putnici uvijek milsimo da se takve stvari neće desiti baš nama, ali je poželjno uvjek biti na operzu.

Pokvaren taksimetar u taksiju

Poznato je da taksisti koji kruže oko aerodroma i stanica često koriste ovu metodu kako bi nasamarili svoje putnike i izvukli što više novaca od njih. Kada sjednete u taksi prvo što će vam taksista reći je to da mu je pokvaren brojač i pokušati vam naplatiti smiješno visoku cijenu. To je trenutak u kojem morate ili izaći iz vozila ili se dogovoriti za manju cijenu. Taj način prevare vrlo je čest u Srednjoj Americi i u afričkim zemljama.

Besplatne narukvice ili brojanica

Ovo je česta prevara. Prijateljski raspoložen muškarac ili žena vam prilaze i započinju razgovor nakon kojeg vam stavljaju besplatnu prijateljsku narukvicu na ruku ili daju brojanicu za sreću na putu. Jednom kada je u, ili na, vašoj ruci počeće da traže novac, a kada odbijete da im date onda počinju da prave scene. Savjet, ne dozvolite nikome da vam stavlja išta u ruku, ako vi to stvarno ne želite. Bez obzira na to koliko god on ili ona bili ljubazni i prijateljski raspoloženi. Jednostavno ih ignorišite i nastavite svojim poslom.

Lažni policajci

Ova prevara popularna je u velikim gradovima i turističkim mjestima. U mnogim slučajevima prevara počne tako što vam pristupa osoba koja će vam ponuditi sumnjive predmete. Dok vi odbijate, ili pristajete da kupite, pristupa vam policajac pokazujući vam značku. Tražiće vam da im predate svoj pasoš i novčanik. I to je trenutak u kojem ćete prepoznati da se radi o prevari. Jer policajac vam ne se tražiti novčanik. U tom trenutku zatražite da vam daju na uvid identifikaciju kojom će potvrditi da su službene osobe, a ako ne žele da pokažu onda im zaprijetite da ćete vi pozvati policiju. U drugom slučaju možete im reći da vam je pasoš zaključan u sefu u hotelskoj sobi i da vas mogu otpratiti do hotela kako bi im dali na uvid vaš pasoš. U većini slučajeva to će odbiti, a vi u tom trenutku možete samo odšetati dalje.

Prijateljski raspoložen pomagač na bankomatu

Sam trenutak kada vam neko na bankomatu nudi pomoć mora vam upaliti signal za alarm. Niko, ali niko nije toliko ljubazan da će vam nuditi pomoć na bankomatu, a da neće iskoristiti taj trenutak da vas prevari. Ono što žele je da kopiraju vašu karticu kako bi došli do podataka i tako vam skinuli novac s računa. Nikad nemojte nekome dozvoliti da vidi vaš pin ili da se koristi vašom karticom. Ako dođe do toga jednostavno se odmaknite i potražite drugi bankomat.

Povrijeđen prosjak ili dijete koje prosi

U većini slučajeva riječ je o stvarnim ljudima koji imaju probleme u životu i ovo je jedini način na koji mogu doći do novca. No, ipak postoje ljudi bez srca koji koriste decu i invalide kako bi izvukli što više novaca proseći. Teško je, gotovo nemoguće, reći ne starcu, invalidu ili malom djetetu kada prosi. Ali ponekad treba poslušati zdrav razum i okrenuti glavu na drugu stranu. Radije im kupite hranu ili dajte odjeću. Ako stvarno prose zbog potrebe onda će vam biti i više nego zahvalni zbog toplog sendviča i boce vode.

Ima tu još puno toga. Od žena koje će pokušati da vas zavedu, lažnih poziva u hotelsku sobu, prodaja lažnog dragog kamenja, lažnih karata do iznajmljivanja pokvarenih motora. Imajte na umu da su prevaranti jako domišljati i spretni, pa ako dođete u priliku koja vam se čini jako povoljnom, dobro razmislite radi li se o prevari.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *