Niče “gigafabrika”: udružuju se Tesla i Panasonic

Dodajte komentar

Panasonik i američki proizvođač električnih vozila “Tesla” dogovorili su početak zajedničkog rada na proizvodima za solarnu energiju.

Dvojac je već udružio snage u najvećoj svjetskoj fabrici litijum-jonskih baterija u Nevadi, ali je naveo da planira proširenje saradnje, prenosi agencija Frans pres.

“Dogovorili smo se da počnemo razgovore o povezivanju u proizvodnji solarnih baterija u fabrici u Bafalu, u državi Njujork, koju vodi podružnica ‘Tesle'”, rekla je portparolka Panasonika.

Japanska kompanija će, kako je dodala, dostaviti tehnologiju koja se koristi za solarne ćelije i module za proizvode koje treba da kreira “Tesla”.

Američka firma je saopštila sinoć da će ovo partnerstvo pomoći da se “ubrza proizvodnja visoko efikasnih, izuzetno pouzdanih solarnih ćelija i modula uz najniže troškove”.

Sporazum zahtijeva odobrenje akcionara za “Teslinu” planiranu akviziciju preduzeća za solarne panele SolarCity Corp sa sjedištem u San Mateu, u Kaliforniji, navedeno je u saopštenju američke firme.

Panasonik i “Tesla” takođe sarađuju na električnim vozilima, kao i na fabrici baterija u Nevadi, gdje američka firma pokreće “gigafabriku” od 5 milijardi dolara za koju će japanski partner napraviti baterijske čelije namijenjene za rad pogona, a investira i u opremu i mašine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *