Srbija: Zaduženi u “švajcarcima” odustaju od konverzije, traže raskid ugovora

Dodajte komentar

Građani Srbije zaduženi u švajcarskim francima odustaju od konverzije zajmova u eure, a posle prve presude za raskid ugovora, tim putem kreće 18.500 preostalih dužnika.

Očekuje se, poslije prve presude suda u Novom Sadu u korist građanina zaduženog u švajcarskim francima, da krene lavina zahtjeva za raskid ugovora 18.500 ostalih dužnika u ovoj valuti, koji se godinama bore da otplate uzete stambene zajmove.

Veliki broj građana nam se javio nakon objave o presudi u Novom Sadu. Već formiramo grupe od po deset korisnika kredita jedne banke koji će zajedno podnijeti tužbu radi diobe troškova na deset djelova. To znači da odustajemo od zahtjeva za konverziju ovih kredita u euro po paritetu na dan isplate, tražimo dinarsku restituciju za sve, odnosno raskid ugovora i vraćanje novca u domaćoj valuti kako banci, tako i klijentu”, ističe Dejan Gavrilović, iz udruženja “Efektiva”, a prenose Večernje novosti.

Novosadski slučaj nije jedini koji je procesuiran, ima ih još i očekujemo da i oni budu dobijeni na sudu”, kaže Miroslav Rnjaković, advokat iz Beograda koji je zastupao građanina iz Novog Sada i dobio sudski spor sa jednom stranom bankom. “Da nisam očekivao pozitivan ishod, ne bih ulazio u postupak, koji je trajao ukupno dvije godine. Dobili smo izvršnu presudu, na koju banka nema pravo žalbe. Ona može da zahtijeva vanredni pravni lijek, kao što je revizija, ali to ne odlaže izvršenje presude”, kaže on.

U konkretnom sporu koji se vodio u Novom Sadu, dužnik je uzeo zajam od sedam miliona dinara prije osam godina, otplatio je 6,5 miliona dinara, a banka mu je potraživala još 13 miliona dinara. Sada, ovaj građanin banci treba da plati samo tri miliona dinara i da ostane u svom stanu. “Za poremećaje koji su nastali tokom otplate nisu krivi ni banka, niti klijent. Ugovor je raskinut, jer je došlo do neravnoteže u odnosu valuta, odnosno švajcarski franak je ojačao za 130 odsto u odnosu na dinar. To je dovelo do drastičnog rasta mjesečnih obaveza dužnika”, ističe Rnjaković.

Kako ističe Gavrilović, ima još nekoliko desetina ovakvih sporova koji čekaju svoj epilog. Ovo je tek prva presuda koja svim tim sporovima sada daje vjetar u leđa.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *