Američke banke idu iz Velike Britanije

Dodajte komentar

Francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio je da ima potvrdu određenih banaka da će preseliti svoje poslovanje na kontinent, kada Britanija izađe iz EU.

Sapen je na konferenciji za novinare u Parizu naveo da su mu čelnici američkih banaka kazali da će dio biznisa preseliti iz Velike Britanije u evropske zemlje u svijetlu referendumske odluke da napuste EU.

Sapen je rekao da su se do sada američke banke ponašale po principu “čekaj i vidi” prema svojim britanskim investicijama.

Za njih, do sada, pitanje je bilo ‘Da li će se dogoditi Bregzit? Da li će biti sprovedena odluka? Govorite o dvije godine ali možda će trajati tri ili četiri godine? To je sada gotovo, nema više toga“, rekao je francuski ministar finansija, koji je boravio u Vašingtonu prošle nedjelje na zasijedanju MMF-a.

Kako je predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio Veliku Britaniju da je takozvani “tvrdi Bregzit” jedina opcija, Sapen kaže da su neke od banaka već odlučile da ”aktivnosti budu prebačene na kontinent”

To su njihove riječi, ne moje”, rekao je on, nazivajući taj scenario neizbježnim ishodom, bez obzira na pregovore o izlasku iz EU između Londona i Brisela.

Pariz je jedan od nekoliko gradova koji se nada da će privući finansijske institucije sa sjedištem u Londonu, ukoliko banke odluče da na nekom drugom mjestu osiguraju svoje evropsko poslovanje.

Sapen je kazao da Francuska radi na tome da promoviše Pariz kao buduću finansijsku prijestonicu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *