Projekat Hiljadu plus: Dogodine lakše do stanova

Dodajte komentar

U susret novoj fazi projekta “1000 plus” za iduću godinu priprema se platforma koja će omogućiti da prijavljivanje i bankarske procedure budu jednostavnije, krediti dostupniji, a ponuda stanova raznovrsnija i jeftinija.

Ovo je za Pobjedu najavio generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović i dodao da će moći da se kupuju već izgrađeni stanovi.

Dogovori

Sa predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) analizirali smo rezultate aktuelne faze projekta i pripreme za nastavak iduće godine,” kazao je Čanović.

Ciljevi nove faze projekta “1000 plus” su rješavanje stambenih pitanja penzionera, mladih bračnih parova, lica sa invaliditetom i građana koji žive na sjeveru.

Pravni osnov za donošenje podzakonskog akta koji će definisati prioritetne ciljne grupe je čl. 4 Zakona o socijalnom stanovanju, u kojem su, između ostalih, samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, lica preko 67 godina života, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju“, kazao je Čanović.

U aktuelnoj fazi projekta podijeljeno je 674 vaučera građanima koji ispunjavaju uslove. Čanović tvrdi da je projekat uticao da banke smanje kamatu na stambene kredite sa šest odsto do osam odsto na varijabilnu 3,99 odsto, odnosno fiksnu stopu od 4,99 odsto.

Uzeto 275 kredita

Korisnici vaučera su do sada potpisali 370 predugovora sa građevinskim kompanijama u iznosu od 19 miliona eura, dok je sa bankama sklopljeno 275 ugovora o kreditu, čija je vrijednost 11,5 miliona. Prosječna vrijednost kredita je 41.500 eura, a prosječna vrijednost predugovora 51.400 eura.

Zaposleni u javnom sektoru su dobili 205 vaučera, od kojih je realizovano 104, od 156 mladih bračnih parova 76 je realizovalo vaučere, a u kategoriji ostali od 126 vaučera realizovano je 55“, naveo je Čanović.

On je kazao da posebnim uspjehom smatraju transparentnost projekta i neznatan broj primjedbi učesnika, na koje je projektni odbor reagovao u roku od 48 sati u korist korisnika vaučera. Naglasio je i da je projekat doprinio izlasku građevinskog sektora iz višegodišnje krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *